Direct naar de content

Asbest

Beschadigd asbest of beschadigd asbesthoudend materiaal kan gevaarlijk zijn. Lees wat je doet als je asbest in je huurwoning vindt.

Je hebt vast wel eens gehoord van asbest. En dat asbest inademen gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Toch zit er vaak asbest in een woning. Hoe kan dat? En wanneer is asbest in je woning gevaarlijk? We leggen uit hoe je asbest herkent en wanneer je het aan ons moet melden.

Wat is asbest

Asbest is een bouwmateriaal met kleine vezels. Het materiaal is sterk, slijtvast, brandwerend, isolerend en makkelijk in gebruik. Vroeger gebruikten bouwers vaak asbest bij de bouw van woningen. In 1993 werd bekend dat asbest gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Daarom is het vanaf toen verboden.

Waar zit asbest in huis

Woon je in een huis dat is gebouwd voor 1994? Er is dan een kans dat er asbest in je woning zit. Asbest zit vaak op de volgende plekken:

  • Op daken en gevels.
  • In garages en schuren.
  • In schoorstenen en rond cv-ketels.
  • In meterkasten en rond ventilatiekanalen.
  • In sommige vinyltegels- en zeilen die zijn gemaakt voor 1984.
  • In gevelkachels, föhns en broodroosters die zijn gemaakt voor 1980.

Asbestmaterialen op de meterkastkaart

Hieronder staat de uitleg hoe je veilig met asbest omgaat. Wil je weten welke materialen in je huis asbest bevatten? Je hebt bij de inspectie van je nieuwe huurwoning een meterkastkaart gekregen. Hierop staat een lijst van de materialen in je woning waar asbest in zit. Ben je hem kwijt? Vraag bij ons een nieuwe meterkastkaart aan.

Meterkastkaart aanvragen

Veilig omgaan met asbest

Asbest is niet meteen gevaarlijk. De vezels zitten vast zolang het niet beschadigd of versleten is. Als de vezels vastzitten, komen ze niet in de lucht en adem je ze niet in. Zo is asbest niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk dat je onderdelen waar asbest in zit heel laat. Zorg dat je het niet bewerkt, scheurt, verwijdert, breekt, doorboort of zaagt. En maak het ook nooit schoon met een schuurspons. Schoonmaken met een zachte natte doek kan wel.

Beschadigd asbest, wat nu?

Heb je beschadigd asbest of beschadigd asbesthoudend materiaal in je huis gevonden? Raak het niet aan, ook niet met handschoenen of gereedschap. Aanraken is gevaarlijk omdat de vezels in de lucht kunnen komen. Bel ons meteen via (070) 250 70 70. Wij komen zo snel mogelijk bij je langs. Wil je meer informatie over asbest? Dit vind je op de website van de Rijksoverheid.

Klachten door asbest

Adem je voor een lange tijd losgekomen asbestvezels in? Dan kun je gezondheidsklachten krijgen. Hoe erg deze klachten zijn, ligt aan hoe vaak en hoe veel vezels je hebt ingeademd. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over gezondheidsklachten bij asbest.

Onderzoek naar asbest door Haag Wonen

Wij onderzoeken al onze woningen die voor 1994 zijn gebouwd op asbest voordat je verhuist naar je nieuwe huurwoning. We verwijderen meteen het asbest dat gevaarlijk kan zijn. Ook bij renovatie of onderhoud verwijderen we asbest dat gevaarlijk is. Je woning veilig houden voor jouw gezondheid vinden wij namelijk heel belangrijk.

Bobbi het vogeltje

Vragen over asbest

Beschadigd asbest in de algemene ruimte, wat nu?

Als je denkt dat er beschadigd asbest aanwezig is in een algemene ruimte, bel ons dan meteen op (070) 250 70 70. Dan verwijderen wij de asbest zo snel mogelijk.

Welke asbestsoorten zijn er?

Er bestaan twee soorten asbest: hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest zit diep verwerkt in het basismateriaal, bijvoorbeeld een golfplaat van asbestcement. Dit asbest is niet gevaarlijk. Niet-hechtgebonden asbest kan wel gevaarlijk zijn. Deze asbestvezels zijn niet of losjes vastgezet in het basismateriaal. De vezels kunnen hierdoor makkelijker loslaten. Voorbeelden hiervan zijn spuitasbest en brandwerende beplating.

Hoe vraag ik een nieuwe meterkastkaart aan?

Je hebt bij de inspectie van je nieuwe huurwoning een meterkastkaart gekregen. Hierop staat een lijst van de materialen in je woning waar asbest in zit. Ben je hem kwijt? Dan vraag je bij ons een nieuwe meterkastkaart aan.

Meterkastkaart aanvragen