Ali Babaoglan: "Ik probeer er het beste van te maken"

‘Ik ben Ali Baba’, lacht hij. Voluit heet hij Ali Babaoglan. Als tiener kwam hij vanuit Turkije naar Nederland. Dat is nu ruim dertig jaar geleden.

 Ali ging naar de MAVO. Nadat hij van school kwam, ging hij aan de slag in het Westland. ‘In de bloemen’. ‘s Morgens vroeg beginnen, hard werken. Ali had er geen moeite mee.
 Maar op een gegeven moment ging het niet meer. Ali werd ziek. Hij kreeg suiker, astma en hartproblemen. En Ali heeft inmiddels zeven operaties aan zijn keel ondergaan. Hij klinkt schor. ‘Het is niet goed. Je ziet het niet aan me, maar ik ben niet gezond.’
Ali slikt veel pillen. Hij laat hele ritsen zien. Werken is er niet meer bij. ‘Ik zou alles willen aanpakken, maar het gaat niet. Ik ben heel snel moe. Het is moeilijk.’
 
Vroeger ging Ali graag naar het koffiehuis, maar dat vindt hij nu te druk. Tegenwoordig zit Ali veel thuis, voor de tv of achter de pc. Of hij maakt een praatje in de straat. En hij geniet bijvoorbeeld als hij met zijn kleinzoon Alis speelt. Alle zorgen zijn dan even vergeten.

Woningen opgeknapt
Ali woont al lang in de Schilderswijk. Sinds 2006 in de Westenbergstraat. Hij woont er in een vijfkamerwoning met zijn vrouw en twee kinderen. In totaal heeft hij vijf kinderen en vier kleinkinderen.

In de Westenbergstraat en omgeving zijn de afgelopen tijd 446 woningen opgeknapt. Ali was enkele jaren geleden zelf bij de voorbereidingen betrokken. Als lid van de bewonerscommissie. ‘We hebben veel over het groot onderhoud vergaderd. Dat duurde te lang.’ Ali vindt wel dat Haag Wonen bewoners goed heeft voorgelicht.

En hij is positief over het resultaat. ‘Ik heb een nieuwe keuken, douche, toilet en dubbele ramen gekregen. Ik ben er blij mee. Niet iedereen krijgt bijvoorbeeld een nieuwe keuken, omdat Haag Wonen het niet overal nodig vindt. Dat leidt tot jaloezie. Ik wil dat iedereen blij is. Laat iedereen hetzelfde krijgen.’
Maar Haag Wonen vindt het zonde een keuken te vervangen die daar nog niet aan toe is. Dat zou verspilling zijn.
 
Het gezin Babaoglan moet zien rond te komen met een minimum inkomen. Dat is moeilijk. Maar ze maken er het beste van.