Familie Giersthove: wat een familie!

Een bijzonder gezin: Windy, Jerry en hun zes kinderen. Moeder en vader zijn in Suriname geboren, de kinderen in Den Haag. Ze wonen met z'n achten in een nieuwe eengezinswoning in de oer-Haagse Maasstraat, in de Rivierenbuurt. Met heel veel plezier.

Windy (46) en Jerry (49) komen zelf uit een groot gezin en wilden samen ook veel kinderen. Die wens ging in vervulling. Ze kregen zes kinderen: Furgail (7), Amber en Emily (een tweeling van 8), Camiel (12), Bradley (14) en Donny (15). “Het zijn lieve kinderen, maar ze zijn lekker aanwezig”, lacht Windy. 
 
Ze werkt als eerste verantwoordelijke verzorgende in de zorg voor dementerende ouderen, bij Haagse Wijk- en Woonzorg. “Ik heb het er al jaren naar mijn zin. Het is uitdagend werk en elke dag is anders.”
Windy werkt 32 uur per week. Jerry werkt meer dan fulltime (“Soms 60 a 70 uur per week”) als lasser, zowel in Nederland als in het buitenland. “Ik vind mijn werk leuk. Dat is heel belangrijk.”
 
Hoe krijgen ze het voor elkaar? Zo hard werken naast de zorg voor zes kinderen? “Ik kan mijn werktijden doorgaans op die van Windy afstemmen. Zo kan ik bijvoorbeeld ‘s nachts of in het weekend werken”, licht Jerry toe. En als hij in het buitenland is? Dan schiet altijd wel een broer of zus te hulp. Ze kunnen het zo goed organiseren, dat een beroep op naschoolse opvang niet nodig is. “We hebben wel eens een oppas gehad, maar dat vond ik niks. We doen het lekker allemaal zelf”, zegt Windy.

GEFELICITEERD-familie-Giersthove-1.jpg
Discipline
Van de kinderen wordt ook het nodige verwacht. “Ze moeten een handje helpen, geen rommel laten slingeren. Het is een samenspel. Er is discipline nodig en dan werkt het”, zegt Jerry. Dat blijkt, want de twee ouders vertonen geen sporen van overmatige vermoeidheid. “Kinderen houden je jong”, constateert Windy. 
 
Voor hobby’s hebben Windy en Jerry momenteel geen tijd. Windy zat vroeger vaak achter een naaimachine en Jerry liep marathons en speelde in Surinaamse bandjes. “Nu zijn de was, eten koken en het huis opruimen mijn hobby’s”, lacht Windy. “Ik heb er geen hekel aan. Het is alleen jammer dat het huishoudelijke werk steeds terugkeert”, lacht ze nog uitbundiger. 
 
Een dorpje
Het gezin woont sinds 2005 in de Rivierenbuurt. Ze kwamen in een kleine eengezinswoning in de IJsselstraat terecht. De buurt was een dorpje op zich, bevolkt door rasechte Hagenezen. Maar Windy, Jerry en hun kinderen vonden er soepel hun eigen plek. De contacten met buren en buurtgenoten waren meteen goed. “We werden goed opgevangen. Er is niets negatiefs gebeurd. Je moet je gewoon aanpassen”, zegt Windy.
 
Door de sloop van hun woning moest het gezin Giersthove in 2008 tijdelijk verhuizen naar de Hekkelaan, ook in de Rivierenbuurt. In afwachting van de nieuwbouw in de Maasstraat en omgeving. 
“Op de Hekkelaan zaten we in een soort hofje, waar de kinderen veilig konden spelen. Het was ook een prima huis, maar het was met vier kamers te klein voor ons”, zegt Windy.
 
Wennen
Met andere oud-bewoners in de Maasstraat en omgeving hadden de Giersthovens het recht op een nieuwe woning in hun vertrouwde buurtje. “Dat was fijn”, zegt Windy. 
 
De nieuwe zeskamerwoning in de Maasstraat bevalt goed. “Maar we moesten wel wennen. Ik vond het in het begin kil, zo’n nieuw huis. Nu zijn we er helemaal aan gewend. We wonen hier prettig. Als groot gezin komen we alleen wastafels tekort. Dat is een klein dingetje, maar wel jammer. En in muren zijn al diverse scheuren ontstaan. Die worden gerepareerd als we hier een jaar wonen. Eerder heeft het geen zin, anders komen ze zo weer terug”, zegt Windy. 
Ze moest ook wennen aan de relatief kleine tuin. “Je kunt niet alles hebben. En nu we de tuin slim en gezellig hebben ingericht, valt het best mee. Bovendien hebben we een dakteras, waar we zeer content mee zijn.”
 
De contacten met andere bewoners in de buurt zijn opnieuw goed. “We lopen de deur niet plat bij elkaar. Maar we kunnen altijd bij elkaar terecht als er iets is”, zegt Windy.
 
Ook de zes kinderen vinden het leuk in de Maasstraat. Ze hebben veel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. Ze gaan dichtbij naar school en spelen regelmatig in wijkgebouw de Boskant.
 
Prachtig
Windy en Jerry zijn heel enthousiast over de opknapbeurt die de Rivierenbuurt de afgelopen jaren heeft ondergaan. “Het is prachtig geworden. Daar geniet ik gewoon van als ik op de fiets door de buurt fiets”, zegt Windy. 
 
Eigenlijk is de afgelopen jaren alleen de ligging van de buurt niet veranderd. Die is geweldig, beamen Windy en Jerry. “Het is bijna uniek als je in een eengezinswoning kunt wonen in het centrum van Den Haag. Alles is dichtbij: school, tandarts, huisarts, speelclub, sportvereniging, noem maar op. Er zijn bovendien allerlei buurtwinkeltjes om de hoek. Dat is ook handig. We mogen niet klagen”, zegt Windy.