Iman Assalhi: "Den Haag is de mooiste stad"

Iman Assalhi (33) komt oorspronkelijk uit Marokko, maar is helemaal ingeburgerd in Nederland. ‘Hier is alles beter geregeld.’ Ze heeft een gezin, een baan en praat uitstekend Nederlands. Iman vindt Den Haag ‘echt heel leuk’. ‘Ik zou nergens anders willen wonen. Ik ken Amsterdam en Rotterdam ook, maar vind Den Haag echt de mooiste stad.’

 Ze groeide op in Al Hoceima, een havenstad in het noorden van Marokko. Iman woont nu alweer bijna negen jaar in Den Haag. Ze moest wennen aan de koude winters. Maar het was - en is - vooral moeilijk om haar ouders slechts één keer per jaar te kunnen bezoeken. ‘Dat is eigenlijk niet  genoeg.’ Dit jaar zit een bezoek aan Marokko er niet in, omdat Iman zwanger is. 
Ze heeft in Nederland ook familie wonen, onder wie haar zus in Den Haag. Haar man, Youssef Oulad Said (43), woont al twintig jaar in Nederland. Hij werkt in de verzekeringsbranche. Samen hebben ze een zoontje: Mohamed (5). Youssef heeft ook nog een dochter van 14 uit een eerder huwelijk. Huwelijksaanzoek
Iman leerde Youssef in Scheveningen kennen, vlak voordat ze terug zou keren naar Marokko. Hij wilde met haar trouwen. ‘Kom mij dan maar in Marokko opzoeken’, reageerde Iman. Ze dacht dat hij niet zou komen. Maar Youssef kwam wel degelijk en vroeg haar in Al Hoceima ten huwelijk. Iman trok bij Youssef in, in de Waterloostraat, in de Schilderswijk. 
 
Thuiszorg
Iman ging als schoonmaakster aan de slag en volgde in de avonduren een inburgeringscursus. ‘Dat was wel zwaar. Het kwam goed uit dat ik toen nog geen gezin had.’ Iman leerde de taal niet zozeer tijdens de inburgeringscursus, maar vooral door tv met ondertiteling te kijken.  
Inmiddels werkt Iman al acht jaar in de thuiszorg, zo’n 25 uur per week. ‘Het is leuk werk, vooral omdat je er iemand blij mee maakt.’ Het werk valt haar momenteel een beetje zwaar, vanwege haar zwangerschap. 
Iman heeft leren omgaan met lastige klanten. En de contacten met de mensen bij wie ze nu over de vloer komt, zijn prima. Als ze ziek is, krijgt ze telefoontjes van klanten die haar beterschap wensen. ‘Dat is leuk.’ In de toekomst wil Iman graag met kinderen gaan werken. Maar ze heeft momenteel niet genoeg tijd om er een geschikte opleiding voor te volgen. 
 
‘Het is prachtig geworden’
Het gezin heeft goed contact met buren en anderen in de buurt. Maar Iman wil niet de rest van haar leven in de Schilderswijk slijten. Het Zeeheldenkwartier en het centrum zijn wijken waar ze in de toekomst met haar gezin wel wil neerstrijken. 
Over de woning in de Waterloostraat is Iman heel tevreden. Het huis is onlangs helemaal opgeknapt door Haag Wonen. Evenals 445 andere woningen in de buurt. 
Keukens, badkamers en toiletten zijn vernieuwd. En ook de portiekgevels kregen een nieuw jasje. 
Iman: ‘Het is prachtig geworden. Dat zeggen ook mensen die op bezoek komen. We konden zelf de tegels en keukenkastjes uitkiezen. Daar ben ik blij mee. We hebben nu ook dubbelglas. Daardoor hoeven we minder te stoken. Uitstekend!’