"Ik ga hier nooit meer weg"

Brigitte Verheul zou in Nederland nergens anders willen wonen dan in de Schilderswijk. Ze voelt zich helemaal thuis in de multiculturele wijk.

Ze is 36 jaar geleden geboren, in de Schilderswijk. Ze woont er nu weer. In een vierkamerwoning in de Abraham Bloemaertstraat. “Ik voel me hier thuis. De woning bevalt prima en het is een gezellig buurtje.” Brigitte heeft drie zoontjes, van 9, 11 en 13. ''Zij zijn mijn grote trots.''
Brigitte werkte vroeger vooral als kassière in de supermarkt. Momenteel runt ze haar huishouden en is ze actief als vrijwilliger. Zo geeft ze fietsles aan vrouwen en helpt ze bij de voorschoolse opvang aan de Van Ostadeschool in buurthuis SamSam. “Dat doe ik met heel veel plezier.”
Brigitte assisteert verder bij naailessen voor tienermeisjes in Wijkcentrum Bario. Ze wil binnenkort een opleiding volgen om in de toekomst een betaalde baan te kunnen vinden in de voorschoolse opvang.
 
Moslima
Brigitte komt uit een Nederlands gezin. Als kind kwam ze door vriendinnetjes in aanraking met de Islam. “Ik voelde me daar heel goed bij. Het is een vredelievend geloof, ook al wordt daar wel anders over gedacht. Er is veel onbegrip. Mensen zouden zich beter in elkaar moeten verdiepen. Het zou goed zijn als we meer met elkaar praten. Ik ben zelf graag bereid te vertellen hoe ik het zie.”
 
“Kom eens een kijkje nemen”
Volgens Brigitte hebben veel mensen ook een verkeerd beeld van de Schilderswijk. “Je hoeft hier echt niet bang te zijn. Ook ’s avonds kun je hier gewoon over straat lopen. Natuurlijk gebeuren er wel eens vervelende dingen in de wijk. Maar dat is in elke wijk het geval. Ik zou zeggen: kom eens een kijkje nemen.”

Haar wijk
De Schilderswijk is háár wijk. Waarom is de wijk zo aantrekkelijk voor Brigitte? “Ik hou van de diversiteit van de wijk. Er wonen mensen van allerlei nationaliteiten. Dat zie je ook aan de voedingsproducten in de winkels. Dat is fijn, want dan kun je steeds weer nieuwe dingen in de keuken uitproberen.”
Ook de ligging van de Schilderswijk ziet Brigitte als voordeel. “De Haagse mart en het centrum zijn dichtbij. Hetzelfde geldt voor de moskee. Voor mijn zonen zijn er veel speeltuinen en een kinderboerderij. Er is ook best veel groen en er zijn veel winkels. De Schilderswijk lééft. Er is altijd wat te doen. En ik voel me nooit onveilig. Nee, ik zou hier nooit weg willen.”
 
Bekijk hier het filmpje van Brigitte.