"We wonen hier heel prettig"

Hij bleef tot zijn pensioen in zijn vaderland, Suriname. Inmiddels woont de heer Limohi Sewtahal (79) alweer 22 jaar in de Schilderswijk. Samen met zijn vrouw Silawatie. "We gaan hier niet meer weg."Limohi Sewtahal werkte als kind op Surinaamse plantages. “Het was een mooie tijd, ook al hadden we geen geld en moesten we hard werken.” Hij werd later magazijnmeester, 42 jaar lang. In 1961 trouwde hij met Silawatie. Ze kregen vier kinderen en zeven kleinkinderen, die allen ook in Den Haag wonen. Mevrouw Sewtahal reisde hun kinderen al in 1980 achterna naar Den Haag. “Ik moest nog even in Suriname blijven, om te werken“, zegt de heer Sewtahal.

Beetje heimwee
Na 55 jaar is het echtpaar nog steeds gelukkig getrouwd. “Hij is altijd goed voor me geweest”, glimlacht mevrouw Sewtahal. Een beetje heimwee naar Suriname houdt hij altijd. Hij mist vooral het tropische klimaat. “Maar we zijn hier nu gewend.” 

Het echtpaar woonde voorheen in de Heemstraat, bij de Haagse markt. Sinds 2008 wonen ze in de Gerard Doustraat, in het Kamal Huis, een wooncomplex voor ouderen. “Het is hier gezellig. We gaan goed met elkaar om.”

Moestuintje
Voor bijvoorbeeld een kopje koffie, een potje kaarten en kerkdiensten komen bewoners bijeen in de ontmoetingsruimte. De heer Sewtahal geeft er regelmatig bijbellezingen. De ontmoetingsruimte is vorig jaar helemaal opgeknapt, met ondersteuning van Haag Wonen. “We zijn daar heel blij mee”, zegt Silawatie.

Thuis leest hij graag bijbelse boeken. Maar Silawatie is vooral graag buiten, als het lekker weer is. Hij verbouwt allerlei groenten op een moestuintje in het Zuiderpark. Zijn vrouw verwerkt de resultaten van de oogst tot heerlijke maaltijden. “Zelf kook ik niet vaak”, lacht hij. 

''Alles is dichtbij''
De driekamerwoning bevalt prima. In de zomer kan het nogal heet worden in de keuken en in een slaapkamer. Dat is het enige ongemak wat Silawatie over de woning naar voren brengt.

Ook over het wonen in de Schilderswijk is hij positief. “Alles is hier dichtbij: de markt, het openbaar vervoer, het Zuiderpark, kerken en artsen. Dat heb je in veel andere wijken niet. En we hebben familie en kennissen in de buurt wonen. Het is hier heel prettig wonen.”
Bekijk hier de video van meneer Sewtahal.