Dick Leinweber kookt dagelijks voor een elftal buurtjes

Dick Leinweber is een buurman uit duizenden. Hij woont in het ouderencomplex Polanenhof, op de grens van Rijswijk en Den Haag. Hij kookt dagelijks voor andere bewoners van het ouderencomplex. Ook op andere manieren staat Dick voor ze klaar. “Ik vind het heel gewoon.”Leinweber is inmiddels 70 en al een jaar of vijf met pensioen. Maar stilzitten is niets voor hem. Hij wil bezig blijven. Dat doet hij op een bijzondere manier. Dick is een soort buurtkok. ’s Morgens doet hij boodschappen. ’s Middags bereidt hij de maaltijd voor die hij rond een uur of zes aan zo’n elf buren serveert. Elke dag weer. Waarom? “Ik heb er de tijd voor. Maar ik geniet er ook van en het houdt me op de been. Koken is nu mijn hobby.” Voor Leinweber is de keuken vertrouwd terrein, want hij was tot een paar jaar geleden kok van beroep. Hij runde ooit een eigen restaurant en kookte onder meer voor partycentra en uitvaartcentra.  

Steun en toeverlaat
Als een van zijn dagelijkse gasten ziek is, bezorgt Leinweber een maaltijd aan huis. Hebben ze een boodschapje nodig, dan neemt hij dat voor ze mee. En als ze op een andere manier hulp nodig hebben, staat hij ook voor ze klaar. Hij vindt het allemaal heel normaal. Zijn gasten waarderen zijn inzet enorm. Hij wordt hun ‘steun en toeverlaat’ genoemd. De buurtjes schuiven graag bij hem aan tafel aan. “Het is altijd  lekker”, zegt Helena Langeweg. “Dat vind ik ook”, beaamt Maria Vogeler. De dames vinden het vooral ook lekker makkelijk. “We kunnen zo aanvallen. Je hoeft zelf niet te koken en geen boodschappen te doen”, zegt mevrouw Langeweg. “We mogen van Dick niet eens helpen met de afwas. We worden echt verwend”, vult mevrouw Vogeler aan. 

Samen is gezelliger
De dames vinden het ook veel gezelliger om gezamenlijk de maaltijd te nuttigen, in plaats dat ze thuis in hun eentje aan tafel zitten. Leinweber denkt er precies hetzelfde over. “Ik zou anderen aanraden ook op deze manier samen het avondeten te regelen.” Een goed advies, maar het zal voor bewoners van andere wooncomplexen niet eenvoudig zijn een buurtkok als Dick Leinweber te vinden.