Direct naar de content

Huur opzeggen

Ga je verhuizen? Dan zeg je de huur op. We leggen uit hoe je dit doet.

Huur opzeggen doe je wanneer je gaat verhuizen of wanneer de enige bewoner van een huurwoning is overleden. Blijf je zelf in de huurwoning wonen? Zeg de huur niet op. Lees op de pagina Bij overlijden wat je dan doet. 

Huur opzeggen bij verhuizing

Je mag elke dag van de maand je huur opzeggen. Dit doe je met een formulier. De dag waarop wij je formulier krijgen, gaat de opzegtermijn in. 

Je laatste huurdag

De opzegtermijn is de tijd dat je huurcontract nog geldig is. Dat is 1 maand nadat wij je compleet ingevulde formulier hebben gekregen. Je krijgt van ons een bericht met de datum waarop je huurcontract eindigt. Valt de einddatum in het weekend of op een feestdag? Dan is je laatste huurdag de eerstvolgende werkdag daarna.  

Meer dan een maand van tevoren opzeggen

Weet je al meer dan een maand van tevoren dat je gaat verhuizen? Ook dan kun je alvast je huur opzeggen. Zet wel duidelijk in het opzegformulier op welke dag je jouw huurwoning wilt verlaten. 

Download formulier

Voor- en eindinspectie

Zodra duidelijk is welke datum de laatste huurdag is, krijg je hiervan bericht. Ook maken we een afspraak met je voor de voor- en eindinspectie. Bij de voorinspectie kijken we wat je aan het huis moet doen om het in goede staat aan ons terug te geven. Bij de eindinspectie kijken we of alles in orde is. Ook lever je dan de sleutels in. 

Eindafrekening voorschotten

Het kan tot een jaar duren voordat we weten of je nog geld terugkrijgt of moet nabetalen voor servicekosten en energiekosten. Houd daarom de bankrekening die je gebruikte voor het betalen van je huur nog minimaal een jaar aan. Zo kunnen we makkelijk een teruggave aan je betalen of een nabetaling afschrijven. Doe dit ook als je nabestaande bent van een overleden bewoner. 

Huur opzeggen bij overlijden

Ben je nabestaande van iemand die alleen in een huurwoning woonde? En blijft er niemand in de woning wonen? Ten eerste gecondoleerd en sterkte met dit verlies. Bij overlijden geldt dat het huurcontract pas stopt aan het eind van de tweede maand nadat de bewoner is overleden. Is de sterfdatum 10 oktober? Dan eindigt het huurcontract op 31 december. Zo heb je meer tijd om dingen te regelen. Je mag ook een eerdere einddatum aangeven. Vul dit in op het formulier Huuropzegging bij overlijden. Hierin staat ook welke documenten je moet meesturen. 

Download formulier

Welke regels gelden er bij overlijden van de enige bewoner(s)?

Als nabestaande zorg je ervoor dat de huurwoning in goede staat is wanneer het huurcontract eindigt. Als na het overlijden nog kosten openstaan, betaal je dit wanneer je erfgenaam bent en de erfenis accepteert. Je hoeft niet te betalen wanneer je als nabestaande(n) de erfenis hebt afgewezen of wanneer je geen erfgenaam bent. Stuur hiervan bewijs mee bij het formulier Huuropzegging bij overlijden. 

Bobbi het vogeltje

Vragen over huur opzeggen

De opzegtermijn is minimaal 1 maand van tevoren. Mag ik mijn huur ook eerder dan 1 maand van tevoren opzeggen?

Ja, dit mag zodra je weet wat je verhuisdatum is. Zet wel duidelijk de datum dat je jouw huurwoning wilt verlaten op je opzegformulier.

Download formulier

 

Wat doe ik als mijn partner of vader en/of moeder is overleden?

Ten eerste gecondoleerd met je verlies en heel veel sterkte gewenst. Op de pagina Bij overlijden lees je wat je in jouw geval kunt doen. Wil je hulp? Bel ons dan op (070) 250 70 70.

Hoe lang heb ik als nabestaande de tijd om het huis van een overleden bewoner op te ruimen?

Ten eerste gecondoleerd met je verlies en heel veel sterkte gewenst. Vanaf de dag van het overlijden heb je tot het eind van de tweede maand nadat iemand is overleden de tijd om het huis op te ruimen. Is iemand op 10 oktober overleden? Dan heb je tot 31 december de tijd. Je mag ook eerder het huurcontract beëindigen als je dit wilt. Lees meer op de pagina over Huur opzeggen.