Direct naar de content

Zelf thuis energie besparen

Wil je thuis energie besparen? En zo je energierekening laag houden en meehelpen aan een beter klimaat? Met deze tips bespaar je geld!

Door thuis minder gas en stroom te gebruiken krijg je een lagere energierekening. Zo bespaar je dus geld. Minder energie gebruiken is ook goed voor het milieu. Gelukkig is energie besparen heel makkelijk. Met kleine dingen help je mee aan een groenere wereld en houd je iedere maand wat geld over.  

Tips om thuis energie te besparen

Wil je gelijk beginnen met energie besparen? Volg deze tips: 

Besparen op stroom
  • Gebruik je de televisie, je koffieapparaat of oplader niet? Zet deze apparaten dan helemaal uit of trek de stekker uit het stopcontact.
  • Zijn er kamers waar je vaak licht nodig hebt? Gebruik hier led- of spaarlampen. Deze lampen zijn iets duurder als je ze koopt, maar ze gaan heel lang mee en gebruiken minder stroom.
  • Doe altijd het licht uit als je een kamer uitgaat.
  • Ontdooi regelmatig je koelkast en diepvrieskast. De laagjes ijs die in je koelkast en diepvrieskast zitten, zorgen voor meer energieverbruik.
  • Stof de roosters in de koelkast, de luchttoevoer van je vaatwasser, wasmachine, oven en afzuigkap goed af. Zo zorg je ervoor dat de apparaten goed blijven werken. Doe dit ook met je lampen. Een stoffige lamp geeft namelijk minder licht. 
Besparen op water en stroom 
  • Was je kleding, beddengoed en handdoeken op een lagere temperatuur in de wasmachine. Met wassen op 60°C verbruik je 2 keer zoveel energie als bij wassen op 40°C.
  • Gebruik de ecostand op je wasmachine, als die er is. Zo verbruik je minder water en stroom.
  • Droog je was buiten, op je balk of in je tuin. Wil je de was toch drogen in de wasdroger? Centrifugeer je was dan eerst goed, voordat je deze in de droger stopt.
Besparen op verwarming
  • Zet de verwarming lager voordat je gaat slapen of als je naar buiten gaat. Doe dit het liefst een uur van tevoren.
  • Doe ‘s avonds de gordijnen dicht. Zo blijft de warmte binnen.
  • Zet geen meubels voor de verwarming. Die houden de warmte tegen. 
  • Stof je verwarming af. Zo kan de warmte zich beter verspreiden en je krijgt minder stof in je kamer.  
Besparen met een slimme meter of thermostaat

Ook een manier om energie te besparen is met een slimme meter of thermostaat. Met dit apparaat zie je hoe veel energie je verbruikt. Ook zie je welke apparaten de meeste stroom gebruiken. Zo zie je heel gemakkelijk waarop je energie kunt besparen. 

Wil je een slimme meter installeren? Dat mag. Dit kan alleen als je een eigen centrale verwarming in je woning hebt. Deel je je verwarming met anderen? Dan kan het dus niet. Volg de volgende stappen: 

  1. Wil je een slimme meter installeren? Neem dan eerst contact met ons op via . 
  2. Bewaar je oude thermostaat goed. Deze moet je terugplaatsen als je verhuist.  
  3. Je bent zelf verantwoordelijk voor het plaatsen en het onderhoud van de slimme thermostaat. Dit betekent dat je mogelijke kosten zelf betaalt. 

Neem voor het aanvragen van een slimme meter contact op met je energieleverancier.  

Heb je thuis een ketel en wil je daarvoor een slimme meter installeren? Weet dan wel dat deze het beste werkt met de originele Honeywell thermostaat. Kies je een andere thermostaat? Dan kun je problemen met je ketel krijgen. 

Tips voor duurzaam leven

De stichting Duurzaam Den Haag (DDH) helpt mensen om duurzamer te leven. Wil je weten hoe je thuis energie kunt besparen? Of op welke manier je zelf energie kunt opwekken? Op de website van Duurzaam Den Haag vind je verschillende artikelen met handige tips, zoals: 

Duurzaam Den Haag heeft ook een plekje in de centrale bibliotheek. Je bent daar welkom als je met iemand wilt praten over duurzaamheid en energiebesparing. 

Wil je meer informatie over duurzaam leven en handige tips? Bekijk de website van Milieu Centraal. Wil je weten hoe goed jij al bezig bent? Doe de bespaartest en krijg tips hoe je nog zuiniger wordt. 

Bobbi het vogeltje

Vragen over energiezuinig wonen

Wat is een ledlamp en waarom bespaar ik hier geld mee?

Een ledlamp is een lamp die koel blijft en goed tegen trillingen en schokken kan. Ook geeft de lamp direct licht als je hem aanzet. Een ledlamp gaat ongeveer 20.000 tot 40.000 branduren mee en verbruikt veel minder energie dan een gloei- of spaarlamp. De lamp zet 50% van de energie die hij verbruikt om in licht. Ledlampen zijn duurder als je ze koopt. Omdat ze langer meegaan en minder energie verbruiken, bespaar je kosten en verdien je de lamp terug.

Wat doet Haag Wonen aan energiezuiniger wonen?
Wij vinden het belangrijk dat jij als huurder in een veilig en gezond huis leeft. Daarom zorgen wij dat onze woningen een gezond binnenklimaat hebben en goed geïsoleerd zijn.