Spaarlampen

Door het gebruik van spaarlampen bespaart u veel geld. 

Spaarlampen passen in gewone fittingen en armaturen. Moderne spaarlampen hebben dezelfde afmetingen als gloeilampen.

Wattage en lichtopbrengst

Als u een gloeilamp vervangt door een spaarlamp en u weet niet welk wattage spaarlamp u nodig heeft, kunt u de volgende berekening gebruiken: deel het vermogen van de gloeilamp die u vervangt door vier en u weet welk wattage u nodig heeft voor een spaarlamp. In een gemiddelde woning levert het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen een besparing op tot ongeveer € 85,-  per jaar.

Misverstanden

  • Spaarlampen zijn duurder. De aanschafprijs van een spaarlamp ligt wat hoger. Dat klopt. Maar door het lagere energieverbruik en de langere levensduur bent u met een spaarlamp ten opzichte van de oude gloeilamp uiteindelijk toch goedkoper uit. 
  • Veel aan- en uitschakelen kost meer energie dan aanlaten. Nee, dat is niet waar. Spaarlampen kunnen probleemloos vaak in- en uitgeschakeld worden. Het is beter de lampen uit te doen als u de kamer voor langer dan drie minuten verlaat.
  • Spaarlampen geven hard en heel wit licht. Dit is niet meer het geval. Moderne spaarlampen kunnen allerlei tinten licht geven: van zacht, warm, gelig tot helder wit licht.