Veelgestelde vragen

Wat doet de overheid om u te helpen?

Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil deze mensen graag helpen. Daarom is de belasting op energie verlaagd. Deze verlaging wordt verrekend met uw energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen een extra energietoeslag ontvangen van de overheid. Iedereen die er recht op heeft, krijgt maximaal 800 euro. Dit heet de energietoeslag.

Wat is de energietoeslag?
De energietoeslag is een bedrag van maximaal 800 euro. Dat geld is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is die energietoeslag bedoeld?
U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat inkomen hebt vanuit een uitkering, vanuit uw werk of vanuit uw pensioen.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering
Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoeft u niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Komt u in aanmerking voor de energietoeslag?
Wilt u meer weten over de energietoeslag? En bent u benieuwd of u er ook voor in aanmerking komt? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid:
Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 800? | Rijksoverheid.nl

Ontvangt u dit jaar energietoeslag?
Dat is goed nieuws! Houd u er wel rekening mee dat de stookkosten pas halverwege 2023 met u worden afgerekend? Bewaar deze energietoeslag voor de eindafrekening of gebruik deze om het voorschot stookkosten te verhogen.