Nieuwe energielabels en plattegronden

We vernieuwen de energielabels van ruim 11.000 woningen. Ook maken we actuele en gebruiksvriendelijke plattegronden van al onze woningen: ruim 21.000. Het is een flinke operatie die INNAX voor ons uitvoert. De komende maanden bellen inspecteurs van INNAX bij veel bewoners aan voor een woninginspectie. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.

Q&A voor vragen en antwoorden lezen? Klik hier.


Energielabels

Sinds een aantal jaren is een energielabel verplicht bij verkoop of nieuwe verhuur van een woning. Haag Wonen heeft voor iedere woning een energielabel op laten stellen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning ongeveer is. U vindt ze ook op bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines: A staat voor energiezuinig en G voor (zeer) onzuinig. Het energielabel van een huurwoning telt via de wws-punten mee voor het berekenen van de maximale huur. Daarnaast is het energielabel voor Haag Wonen belangrijk om woningen voor te bereiden op wonen zonder gebruik van gas en te zorgen voor minder CO2. 

Een energielabel is 10 jaar geldig. 

Veel woningen van Haag Wonen hebben in 2009 een energielabel gekregen. Deze woningen hebben in 2019 een nieuw energielabel nodig. We verwachten dat deze woningen in het najaar van 2019 allemaal een nieuw energielabel hebben.

Heeft uw woning een nieuw energielabel nodig?

De inspecteurs van INNAX bezoeken de wooncomplexen van Haag Wonen die een nieuw energielabel nodig hebben. Ongeveer twee weken voordat zij aanbellen, ontvangen de bewoners van dat wooncomplex een brief van Haag Wonen. In die brief staat in welke periode de inspecteurs kunnen aanbellen. Als u niet thuis bent, proberen ze het later nog eens. Lukt dat niet? Dan doet de inspecteur een kaartje bij u in de bus met het verzoek om contact op te nemen voor een afspraak. De inspecteurs van INNAX meten het totale gebruiksoppervlak van uw woning, het totale oppervlak van alle ramen en deuren en het totale oppervlak van gevels, begane grondvloer en dak. Ook bekijken ze welke isolatie aanwezig is. En de inspecteur kijkt naar de ventilatie in uw woning, het type verwarming en de warm watervoorziening. Soms is het nodig om een foto te maken. Het bezoek voor een nieuw energielabel duurt ongeveer 30 minuten.

Bent u benieuwd naar het energielabel voor uw eigen woning? Bekijk hier het energielabel van uw woning.

Nieuwe woningplattegronden zijn nodig.

Veel woningplattegronden zijn niet meer actueel. Daarom laten we bouwkundig adviesbureau INNAX de maten, indeling en plattegrond van onze woningen controleren én waar nodig aanpassen. Niet elke woning hoeft te worden gecontroleerd. INNAX doet een steekproef, waarbij in elk geval alle typen woningen worden bezocht. Met de nieuwe informatie maken we gebruiksvriendelijke plattegronden van onze woningen en controleren we de gebruiksoppervlakte. Met de nieuwe plattegronden krijgen woningzoekenden een goed beeld van de woning op woonnet-haaglanden.nl. Ook hebben nieuwe huurders een actuele plattegrond, wel zo handig als je gaat verhuizen! Voor Haag Wonen zijn de plattegronden belangrijk bij reparaties, groot onderhoud en verbeteringen. De gebruiksoppervlakte hebben we bovendien nodig voor de WOZ-taxaties vanaf 1 januari 2022.

Inspecteurs van INNAX bezoeken elk wooncomplex van Haag Wonen. 

Ongeveer twee weken voordat zij aanbellen, ontvangen de bewoners van het wooncomplex een brief van Haag Wonen. In die brief staat in welke periode de inspecteurs kunnen aanbellen. U hoeft niet thuis te blijven, de inspecteurs hoeven niet bij iedereen naar binnen. Ze meten de woningen waar mensen thuis zijn. Daar gaan ze mee door totdat ze genoeg woningen hebben bezocht voor de steekproef. Dat kan verschillen per wooncomplex: hoe meer verschillende woningtypen er zijn, hoe meer woningen moeten worden bezocht. Dat kunnen verschillen zijn in woningplattegrond, in aanbouwen aan de woning, een bijbehorende schuur of een berging. Is het nodig dat de inspecteurs uw woning bezoeken, maar bent u niet thuis als ze langskomen? Dan doet de inspecteur een kaartje bij u in de brievenbus met het verzoek om contact op te nemen voor een afspraak. Een woninginspectie duurt ongeveer 15 minuten. Heeft uw woning een nieuw energielabel nodig? Dan doen de inspecteurs van INNAX dat ook meteen. Dan duurt het bezoek iets langer: ongeveer 30 minuten.

Heeft u vragen?

Veel antwoorden vindt u hier. Heeft u een andere vraag? Stuur ons een e-mail of bel (070) 250 70 70.

Over INNAX

INNAX is een bouwkundig adviesbureau dat veel ervaring heeft met het meten van woningen voor energielabels en plattegronden. De inspecteurs van INNAX kunnen zich legitimeren. Twijfelt u? Vraag er gerust naar. Hier vindt u meer informatie over INNAX.
 
woninginspectie-meten_nieuws.jpg