Bewoners Lozerlaan in de ban van ooievaars

Bovenin een boom aan de Lozerlaan heeft een ooievaarsstel voor de derde keer jongen gekregen. An Blonk volgt het vogelgezin op de voet en is een soort correspondent voor andere bewoners.


De ooievaars nestelden zich de afgelopen jaren steeds in dezelfde boom: vlakbij Manege Berenstein en naast de ‘vierkantflat’. Dat is één van de vier appartementsgebouwen van Haag Wonen aan de Lozerlaan.

Aanvankelijk was de boom dit voorjaar te vol om een mooi nest te kunnen bouwen. An Blonk en huismeester Ruud Reekers verzochten daarom de gemeente de boom eens goed te snoeien. En dat gebeurde. Meteen daarna begon het ooievaarspaar een nest te bouwen. Dat was op 30 maart. Dat gebeurde de afgelopen twee jaar volgens An op exact dezelfde datum.

Ma ooievaar legde deze keer in totaal vijf eieren. Er kwamen vier jongen uit, waarvan er twee overleefden. Pa ging nogal eens de hort op, om eten te halen maar ook om zich met een ander ooievaarsvrouwtje te vermaken. Maar ma zorgde dag en nacht voor de jongen. ‘Ze is zo lief voor ze’, zegt An.

Ze heeft een verrekijker van de Vogelbescherming te leen waarmee ze vanaf de 14e verdieping prachtig zicht op het nest heeft. Ze houdt er een dagboek van bij. ‘Veel andere  bewoners vragen steeds hoe het met de ooievaars gaat. Het liefst kwamen ze allemaal om de beurt even kijken.’
 De Lozerlaan met zicht op de 'Driehoekflat'. In het cirkeltje is het ooievaarsnest te zien.

 
An Blonk houdt een dagboek bij van het ooievaarsgezin.