“Fijn wonen zit ’m vooral in het vertrouwde buurtgevoel”

Loekie van Dam’s Haagse accent zou nooit verraden dat ze van oorsprong een echte Friezin is. Ze werd geboren in Leeuwarden, maar verhuisde als tienjarig meisje naar Den Haag. Inmiddels woont ze al meer dan dertig jaar in de Schilderswijk. “Er zit niet echt meer iets Fries’ in mij. Ik voel me Haags. Ik hou van Den Haag en van deze buurt. Als ik hier wegga, is het tussen zes planken”, klinkt het luid lachend.

Het is een prachtige, zonnige dag als we bij Loekie (70) aanbellen. Ze woont middenin de Schilderswijk, de Haagse Markt om de hoek. Ze heeft bezoek van Petra Kuyt, de overbuurvrouw waarmee ze veel samen onderneemt. Loekie was zo gastvrij ons te ontvangen in haar gezellige woning, waar we letterlijk een kijkje in haar keuken komen nemen. De aanleiding? Van 5 t/m 10 oktober is de Week van het Huren. De perfecte gelegenheid om van onze huurders te horen wat dat nu eigenlijk betekent: ‘fijn wonen’.

Loekie-(1).jpg

Ik val meteen met de deur in huis: buitenstaanders zien en horen vaak negatief nieuws over de Schilderswijk. Hoe kijkt u hier tegenaan?

“Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hier erg naar m’n zin heb. Mensen kunnen het zich misschien niet voorstellen, maar ik durf hier ’s avonds om twaalf uur naar buiten te gaan. Ik heb goed contact met de buren. Als je ze nodig hebt, zijn ze er voor je. Een paar jaar geleden kwam mijn man te overlijden en zat ik verdrietig thuis. Alle buurvrouwen kwamen langs met bloemen, wilden de boodschappen voor me doen en me helpen.”

Wat betekent fijn wonen voor u?

“Voor mij zit dat vooral in het buurtgevoel. Ik voel me hier veilig. Ik hang vaak uit het raam en dan klinkt het continu: ‘dag buurvrouw, gaat het goed met je?’ Je hebt altijd aanspraak en het sociale aspect is hier erg sterk.”

En wat maakt een huis een thuis?

“Het vertrouwde gevoel dat je thuis hebt. Als ik de deur uitga, ben ik altijd weer blij om thuis te komen. Naar mijn eigen spulletjes. En dan lekker een bakkie te nemen. Je moet het wel zelf gezellig maken. Ik kijk nu al uit naar de winter; fijn de kaarsjes aan en kerstspullen uit de kast halen.”

Hoe belangrijk is het om een eigen plek te hebben?

“Als je geen eigen plek hebt, wat heb je dan? We hebben allemaal een eigen plek nodig, waar je je fijn en veilig voelt. En waar je kunt doen en laten wat je wilt. Als ik in m’n blote kont een dansje wil maken door de woonkamer, dan kan dat”, grapt ze.

Is er iets in of aan uw woning waar u niet zonder kunt?

“Absoluut mijn tuin! Die staat op het zuiden, dus ik heb de hele dag zon. ’s Zomers zet ik het zwembadje op, dan komen de kleinkinderen langs. Ik plant ook graag plantjes om het gezellig te maken.” Lachend: “Helaas ben ik er niet zo goed in, want ze gaan vaak dood.”

Mist u Friesland ooit?

“Twee jaar geleden ben ik op bezoek geweest in het huisje waar ik ben geboren. Er kwamen veel jeugdherinneringen naar boven. Dat was emotioneel. Het zijn toch je eerste levensjaren die je op zo’n plek hebt doorgebracht. Maar Den Haag is nu mijn stad. Ik ga hier nooit weg. Echt. Niet.”