Gezond lang thuis blijven wonen

Aan de Steenhouwersgaarde in de wijk Vrederust is een zogenoemde iZi-ervaarwoning geopend. Dat is een woning met allerlei moderne technologische voorzieningen. Die kunnen ouderen helpen zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om een digitale deurspion, een kookbeveiliger, een alarmknop, bewegingssensoren en een robot die tips geeft.

Veel (oudere) Hagenaars willen gezond lang thuis blijven wonen. Dat is uit onderzoek gebleken. Maar ouderdom komt met gebreken. In een gewoon huis wordt het op een gegeven moment vaak lastig voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen. Moderne technologie kan daarbij een uitkomst zijn. Daarop is het iZi-project gebaseerd. iZi is een samenwerkingsverband tussen onder meer de gemeente Den Haag en de woningcorporaties Staedion en Haag Wonen.

Op proef logeren
iZi is erop gericht oudere Hagenaars prettig, veilig, gezond en zelfstandig thuis te laten wonen. iZi zoekt samen met bewoners naar technologische oplossingen die bij hen passen. Om zichtbaar te maken hoe moderne technologie werkt, is de iZi-ervaarwoning van Haag Wonen ingericht. Elke oudere Hagenaar die er iets voor voelt, kan er (over enige tijd) een nachtje op proef gaan logeren.

Wethouder Karsten Klein opende de woning vorige week donderdag (17-11). Hij werd ontvangen door Jan Buijs, die van Haag Wonen een ‘gewone’ woning aan de Steenhouwersgaarde huurt. Buijs vond het ‘hartstikke leuk’ om de wethouder rond te mogen leiden. Hij heeft zelf nog geen behoefte aan de iZi-ervaarwoning. Maar Buijs kan zich goed voorstellen dat ook hij in de toekomst profijt kan hebben van de technologische snufjes die in de proefwoning worden gebruikt.