Haag Wonen deelt ervaringen over Sociaal Incasso Proces

‘Hoe gaat het er bij jullie aan toe?’, vroeg een aantal medewerkers van collega-woningcorporatie Vestia zich af. Onlangs namen zij een kijkje in de keuken bij Haag Wonen afdeling Woonfraude Sociaal Incasso Proces (SIP).

De positieve resultaten van Haag Wonen op het gebied van betalingsachterstanden wekte de interesse van de Vestia-collega’s. Hun werk is vergelijkbaar met dat van afdeling Woonfraude SIP bij Haag Wonen. “We willen ons incasso proces op een aantal momenten aanpassen om daarmee het aantal ontruimingen verder omlaag te krijgen”, legt Meindert Hoogendam, senior medewerker incasso bij Vestia, uit. “Vanwege de positieve resultaten van Haag Wonen op het gebied van ontruimingen en betalingsachterstanden wilden we graag ervaringen uitwisselen. Het was een ontzettend leuke kennismaking met het team.”
 
Persoonlijk contact
De collega’s sparden met elkaar over het belang van telefoongesprekken en huisbezoeken. Het persoonlijk contact is cruciaal in de incasso trajecten, daarover zijn alle aanwezigen het eens. Het is belangrijk dat SIP-consulenten de huisbezoeken afleggen, omdat die financieel goed onderlegd zijn, cruciale gesprekstechnieken beheersen en het hele incassotraject van begin tot eind behandelen. Twee medewerkers van het team SIP van Haag Wonen zijn getraind als budgetcoach, zij coachen huurders met tips en tricks om het huishoudboekje op orde te houden.
 
Van elkaar leren
“Het was een leuk bezoek en een groot compliment voor onze SIP-consulenten. Medewerkers van collega-corporaties willen met ons sparren over het in te zetten proces, omdat zij merken dat onze resultaten goed zijn”, licht Bettie Keulen, teamleider Woonfraude SIP bij Haag Wonen, toe. “Als corporaties kunnen we veel van elkaar leren. Zo een bezoek is eigenlijk veel te kort om alles te bespreken. Deze kennismaking maakt het makkelijker contact met elkaar op te nemen en het is goed dat we samenwerken om betaalachterstanden en woonfraude nog beter aan te kunnen pakken.”


180719-Bezoek-Vestia-SIP-(1).jpg