Haag Wonen verduurzaamt woningen aan het Erasmusplein

Meneer Rutten: “Mijn woning is warmer en stiller geworden. Heerlijk.”

Op het Erasmusplein, hartje Moerwijk, heeft Haag Wonen 58 woningen vernieuwd. Per huis is ruim 50.000 euro geïnvesteerd in verbetering en verduurzaming. Begin november zijn de werkzaamheden afgerond. Projectleider van Haag Wonen Stephan Grootswagers: “De verbeteringen dragen bij aan een hoger leefcomfort en helpen onze bewoners te besparen op hun energierekening.”

Aan het woongebouw op het Erasmusplein stond al regulier onderhoud gepland: het beton van de balkons en galerijen zou onder handen worden genomen. Haag Wonen greep het moment aan om de woningen ook te verduurzamen. Stephan Grootswagers: “We isoleerden de gevels en het dak, plaatsten nieuw dubbelglas inclusief ventilatierooster en nieuwe klepramen. Ook installeerden we warmtepompboilers, mechanische ventilatie in de woningen en plaatsten we LED-verlichting in de openbare ruimten en op de galerijen. We schilderden de kozijnen en voordeuren. En legden alvast aansluitingen aan voor elektrisch koken. Daarmee bereiden we de woningen voor op gebruik zonder aardgas.”

<De tekst gaat verder onder de afbeelding>
Hoofdartikel_header_edit.jpg

Een nieuwe manier van werken in coronatijd

Het project was al van start gegaan toen corona om de hoek kwam kijken. “Technisch gezien is het geen ingewikkeld project”, aldus Stephan. “Bewoners kunnen normaal gesproken tijdens de werkzaamheden in hun woning blijven. Maar nadat de eerste lockdown inging, kon dat plotseling niet meer. We moesten met een alternatief komen en bewoners vragen een paar dagen hun woning te verlaten. We stelden twee ingerichte logeerwoningen in het gebouw en twee vakantiehuisjes in Kijkduin beschikbaar. Maar je woning uit moeten is natuurlijk niet prettig en bracht – begrijpelijk - wat weerstand met zich mee.”

Groene smileys

Beheerconsulent Marian Oosterbaan voerde samen met opzichter Paul van Jaarsveld veel gesprekken met bewoners om ze gerust te stellen en uit te leggen wat ze konden verwachten. “Voor iedereen was het even schakelen. We hebben spreekuren gehouden en hadden collega’s rondlopen. Daarnaast deelden we smileys uit met een groene blije kant en een rode minder blije kant. Had iemand een vraag of was iemand niet tevreden? Dan ging de smiley met de rode kant voor het raam en gingen we langs. Kijk je hier nu rond, dan zie je alleen groene smileys hangen. Daar zijn we erg trots op. Van nagenoeg álle bewoners, ook diegenen die het in het begin niet zo zagen zitten, hebben we een klantbeoordeling van 8 of hoger gekregen. Ze zijn allemaal erg tevreden met het resultaat. En daar doen we het voor.”

“Ik slaap beter omdat de woning stiller is geworden”

Een van die bewoners is meneer Rutten (op de foto hieronder). “Toen ik na de werkzaamheden terugkwam in mijn woning, was alles klaar en zag het er netjes en opgeruimd uit. Ik merk nu al verschil: mijn huisje is erg warm. Het tocht minder en vanwege het dubbelglas is het minder gehorig geworden. Daardoor slaap ik beter. En als ik onder de douche sta, beslaat de spiegel niet meer. Ik ben erg tevreden.”

<De tekst gaat verder onder de afbeelding>
Hoofdartikel_Meneer-Rutten_edit-(1).jpg

“Wij zijn blij met alle verbeteringen”

Ook meneer en mevrouw Van Boxtel zijn blij met de verbeteringen in en aan hun woning. “Door middel van een weekbrief op de galerijdeur werden we op de hoogte gehouden van de werkzaamheden; dat was erg fijn. Door de coronaregels moesten wij ons huis uit. We gingen een paar dagen naar Roompot Kijkduin – lekker rustig. Bij terugkomst was er gestofzuigd en waren de ramen gezeemd; wat een luxe. Alle werkzaamheden zagen er perfect uit. We zijn blij met alle verbeteringen.”

“Het is me 100% meegevallen”

Meneer Borsje: “Ongelooflijk dat ik er zo tegenop heb gezien. Al met al, is het me 100% meegevallen. Ik ben erg blij met het resultaat en zeer tevreden over hoe de woning is opgeleverd.”

Haag Wonen verbetert en verduurzaamt

Haag Wonen heeft als doel om 1.000 woningen per jaar te verduurzamen door o.a. isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en woningen geschikt te maken voor duurzame installaties. Zo willen we de energielasten van onze bewoners helpen beperken en meewerken aan de klimaatdoelen. Met deze ambitie dragen we bij aan het gezamenlijke streven van woningcorporaties in Nederland om voor 2050 alle sociale huurwoningen CO2-neutraal te maken.