Direct naar de content

6 mei 2021

Tijdelijk beheer is een win-win

Bobbi het vogeltje

“Juist nu de economie minder goed draait en mensen over de kop gaan, is tijdelijk beheer een perfecte oplossing voor startende ondernemers”, aldus onderneemster Serpil Alkan. “Je kunt op die manier toch je dromen waarmaken, zonder aan een jarenlang huurcontract vast te zitten.” Sinds oktober 2020 heeft ze zich met haar showroom van Interior Design Collective antikraak gevestigd in een bedrijfspand van Haag Wonen in de Heesterbuurt.

De komende jaren maken een flink aantal oude woningen van Haag Wonen plaats voor nieuwe, goed geïsoleerde en comfortabelere woningen. “Lege huizen en bedrijfspanden worden tijdelijk bewoond, zodat we met elkaar zorgen voor een prettige leefbaarheid in de buurt tot iedereen weg is”, aldus wijkteamleider Haag Wonen Mounaim Abdelkhalki.

Tijdelijke bewoning via leegstandbeheer

Haag Wonen gaat creatief om met leegstaande panden. Zo ook in de Heesterbuurt. In december 2020 kondigde Haag Wonen aan dat de huidige woningen over enkele jaren worden vervangen voor nieuwbouw. Het gaat om 395 woningen met bergingen en 10 bedrijfsruimten aan het Weigeliaplein, de Ribesstraat, de Vlierboomstraat, De Kamperfoeliestraat en de Hortensiastraat. “Als er een pand leeg komt, kunnen we mensen die dat hard nodig hebben tijdelijk voorzien van onderdak. Dit doen we vanuit de sociale opgave, maar ook omdat wij het belangrijk vinden om de leefbaarheid van de buurt goed te houden voor onze huurders”, legt Abdelkhalki uit. “Er komt dan een tijdelijke bewoner via VPS leegstandbeheer in te wonen. We hebben hen gevraagd om met name mensen te huisvesten met een maatschappelijke betrokkenheid, zodat iedereen hierin wint.”

Het volksbuurtje voelt als thuiskomen

Interior Design Collective, oftewel iD. Collective, is gespecialiseerd in interieurinrichting voor particulieren en bedrijven en de verkoop van vintage meubilair. De jonge onderneming heeft zich met haar showroom tijdelijk gevestigd in een voormalige kapsalon. “Doordat de spiegels van de wand af waren gehaald, zaten er overal gaten en beschadigingen”, vertelt Alkan. “We weten nog niet hoe lang we gebruik mogen maken van het pand en opknappen door vakmannen was te duur. We zijn dus zelf zo’n zes weken lowbudget aan de klus gegaan.” En het eindresultaat mag er zijn. Buurtbewoners nemen graag een kijkje in de shop en etalage. “Het is echt een volksbuurtje. Iets waar ik zelf ook in ben opgegroeid, dus het voelt als thuiskomen. Ik heb echt een band opgebouwd met de omringende buren, het zijn leuke en diverse mensen.”

De showroom van iD. Collective in de Heesterbuurt

Tijdelijk gebruik voor een redelijk bedrag

“Alleen al vanuit het oogpunt van duurzaamheid is tijdelijke huisvesting geweldig. Het is een win-win situatie voor iedereen, voor de tijdelijke huurders, de buurtbewoners en de woningcorporatie”, stelt Alkan. Volgens Debbie Baak, head of key accounts bij VPS leegstandbeheer, schrijven steeds meer mensen zich in voor tijdelijke huisvesting en tijdelijk gebruik van bedrijfsruimten: “Het is ontzettend lastig om op dit moment een reguliere ruimte te krijgen. Mensen zijn blij dat ze voor de tijdelijkheid voor een redelijk bedrag kunnen wonen en ondernemen. In de tussentijd zoeken ze naar een reguliere woning of werkruimte.” De woningen in de Heesterbuurt worden nog verhuurd op basis van bruikleen. Zodra het college van burgemeester en wethouders dit gebied aanwijst tot actiegebied, stapt VPS voor de woningen over op tijdelijke huurovereenkomsten.

Een duurzaam initiatief

“De ruimte op basis van deze constructie gebruiken, is voor ons een bewuste keuze geweest”, vertelt Alkan. “Er is zoveel leegstand, daar wilden we gebruik van maken. In plaats van het huren van een high end boetiek tegen hoge kosten in het centrum, lossen we het liever zo op. En dit is perfect. Een leuk hoekpand, aan een drukke weg met gratis parkeren, dichtbij huis en tegen een mooie huurprijs.” Dat ze dit pand slechts tijdelijk in bruikleen mag nemen, neemt ze dan ook voor lief. “Ik was wel blij toen ik van de buren hoorde dat het nog wel een tijdje kan duren voordat dit pand gesloopt wordt. Dat betekent dat ik er nog lang van kan genieten. Daarna moet ik wel vertrekken, maar tegen die tijd komt er vast wel weer een ander pand vrij. En in de tussentijd heb ik de ruimte om een klantenbestand op te bouwen en naam te maken. Waarom zou je panden leeg laten staan als er zoveel mensen zijn die een ruimte nodig hebben? We hebben duidelijke afspraken met VPS gemaakt en vanuit het oogpunt van duurzaamheid vind ik dit een geweldig initiatief.”