Voeren van oud brood aan vogels minder onschuldig dan het lijkt

Het lijkt een nobel gebaar: in plaats van je oude brood weg te gooien, voer je het aan de duiven. Maar het levert veel overlast op. Zoals poep op stoepen en balkons en zelfs ongedierte op straat en in huis. Op veel plekken in Haagse wijken is vogelpoep een groot probleem. “Bij Haag Wonen krijgen we er regelmatig klachten van bewoners over”, vertelt verhuurconsulent Sita Jainarain.

Onlangs liet Sita een vrijgekomen woning in de Schilderswijk volledig schoonmaken, inclusief balkon. Maar een dag later zat dat balkon alweer onder de duivenpoep. Ze ziet ook vaak (andere) etensresten op straat. “Daar komen plaagdieren zoals ratten en muizen op af, die ziektes kunnen verspreiden en schade veroorzaken aan kabels en isolatiemateriaal”, aldus Sita.

Creatief met oud brood

Sommige mensen vinden het not done om voedsel weg te gooien, weet Huib Iserief, klantbeheerder bij Haag Wonen: “Begrijpelijk om verspilling zoveel mogelijk te willen voorkomen, maar er zijn ook andere manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld door brood in te vriezen of er de volgende dag een tosti, wentelteefjes of een ander gerecht mee te maken.”

Geld besparen 

Nog een voordeel volgens Huib: “Door oud brood in een nieuw gerecht te verwerken, bespaar je geld op boodschappen. Overigens kun je in sommige wijken in Den Haag een fikse boete krijgen voor het voeren van dieren.”

Haag Wonen heeft posters opgehangen in portieken om bewoners te stimuleren geen dieren te voeren. Zo kunnen we samen de overlast terugdringen en zorgen voor een schone woonomgeving.

 

Hoofdartikel_Sita-Huib-Bewoner.jpg
Mehmet Kartal, bewoner in de Van Ostadestraat: “Voedsel op straat gooien vind ik niet normaal.” Zelf gooit hij z’n oude brood in een broodcontainer aan het Hannemanplantsoen.

Dit artikel verscheen in de Haags Thuis van juli 2020.