Direct naar de content

Huisdieren

Natuurlijk mag je huisdier ook bij je wonen in een huurwoning. Houd je wel aan de volgende regels.

In een huurwoning mag je huisdier ook wonen. Zorg ervoor dat je huisdier geen overlast geeft voor andere bewoners en dat je goed voor je dier zorgt. Als je de volgende regels volgt, mogen de meeste huisdieren bij je wonen.

Welke huisdieren

Alle ‘gewone’ huisdieren mag je houden. Denk aan een hond, kat, parkiet of konijn. Andere dieren mogen meestal ook. Ze moeten wel ongevaarlijk zijn. Een giftig dier mag dus niet. Dieren die veel overlast geven mogen ook niet, zoals kippen of duiven. Deze dieren maken namelijk veel geluid waar buren last van kunnen hebben. En in een stad kun je natuurlijk geen hobbydieren in de tuin houden, zoals pony’s, geiten of varkens.

Huisdieren en de wet

Voor alle huisdieren geldt dat jij je moet houden aan de wet. Dat betekent dat je dier opgenomen moet zijn in de lijst van dieren die je als huisdier mag houden. Daarnaast moet je goed voor je dier zorgen. Meer informatie over het houden van huisdieren in Nederland vind je op de website van de Rijksoverheid.

Aantal dieren

Zorg dat het aantal huisdieren past bij hoe groot je huis is. Wanneer we ontdekken dat je te veel dieren hebt in een klein huis, vragen we je om dieren weg te doen.

Dieren buiten

Komt jouw dier buiten? Zorg dan dat je hond of kat altijd aan de riem zit. Houd je een konijn in de tuin? Kijk dan goed of er geen muizen of andere plaagdieren bij de voorraad voer kunnen.

Overlast

Als je hond veel blaft of je kat altijd in de tuin van de buren graaft, geeft dit overlast. Praat hierover met je buren en zorg dat het niet meer gebeurt. Valt je hond mensen aan, dan komt meestal de politie. Je kunt je hond dan kwijtraken. Houd je hond buiten en in de algemene ruimte dus altijd aan de riem.

Hygiëne

Wordt je huis vies, omdat je te veel dieren hebt of omdat je niet goed voor ze zorgt? Dan sturen we een schoonmaakbedrijf om het op te ruimen. Dit moet je zelf betalen. Vaak komt dan ook de dierenbescherming om te kijken of je wel voor dieren kunt zorgen. Kun je dit niet? Dan halen zij je dieren uit huis.