Direct naar de content

Schimmel en vocht in huis

Heb je schimmel in je woning of altijd natte ramen? Lees wat je hier zelf aan kunt doen.

Heb je vaak druppels op de ramen? Hangt er een muffe lucht in huis? Droogt de was minder snel? Of heb je last van loslatend behang of stucwerk? Dan is je huis vochtig. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid. Je kunt huiduitslag krijgen of last van je keel en longen. Als je te lang vocht in huis hebt, kan er ook schimmel op de muren komen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis minder vochtig te maken. Volg hiervoor onderstaande tips.

Tips tegen schimmel- en vochtproblemen

Het is belangrijk om vaak verse lucht in huis te laten. Dit noem je ventileren. Door goed te ventileren, ga je vocht- en schimmelproblemen in je huurwoning tegen. Bekijk de video voor uitleg en lees de tips.

  • Houd roosters of ramen dag en nacht open voor verse lucht en zet per dag een kwartier of langer alle ramen en deuren ver open.
  • Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand en doe de badkamerdeur dicht. Ben je klaar met douchen? Houd de badkamerdeur dan 5 minuten dicht en zet daarna het badkamerraam open. Zo blijft de damp van de douche zo veel mogelijk in de badkamer.
  • Haal na het douchen druppels van de muren en vloer weg met een wisser.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand en doe een raam of deur open.
  • Zorg dat je huis warm genoeg is. Schimmels groeien minder goed bij een temperatuur van 17 graden of warmer.

Nog meer tips en filmpjes

Op de website van Gezond Wonen staan meer handige tips en filmpjes over hoe je schimmel en vocht in huis kunt tegengaan. Doe hier ook een test over hoe gezond jij woont en wat je weet over gezond wonen.

Toch schimmel in huis

Kleine stukjes schimmel kun je zelf weghalen. Doe dit met een droge, harde borstel, soda en water of schimmelreiniger. Lukt dit niet? Doe een reparatieverzoek via mijnHaagWonen of bel ons op (070) 250 70 70. Wij komen dan langs om te kijken hoe we het probleem kunnen oplossen. Ben je het niet eens met onze oplossing? Dan kun je een onderzoek aanvragen bij de onafhankelijke Haagse vocht- en schimmelexpert.

Schimmel melden

Heb je schimmel in je huurwoning en krijg je het zelf niet weg? Doe dan een reparatieverzoek. Wij komen dan langs om te kijken hoe we het probleem kunnen oplossen. Doe een reparatieverzoek via mijnHaagWonen of bel ons op (070) 250 70 70.

mijnHaagWonen

Bobbi het vogeltje

Vragen over schimmel en vocht in huis

Hoe regel ik een onderzoek door de vocht- en schimmelexpert?

Als je het niet eens bent met onze oplossing voor jouw schimmel- of vochtprobleem, kun je een onderzoek aanvragen bij de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert. Meer informatie vind je op de website van Vocht- en SchimmelExpert.

Ik ventileer en verwarm mijn huis goed, maar heb toch schimmel of vocht. Hoe kan dit?

Het kan zijn dat er iets mis is in je woning. Misschien heeft je huis lekkage. In dit geval kun je het niet zelf oplossen. Doe een reparatieverzoek via mijnHaagWonen of bel ons via (070) 250 70 70.

mijnHaagWonen