Direct naar de content

Passend toewijzen

Passend toewijzen betekent dat je altijd een huurwoning krijgt die past bij je inkomen. We leggen uit hoe dit werkt.

Als je een sociale huurwoning wilt huren, gelden er een aantal regels. Eén daarvan is dat de huurprijs moet passen bij het (gezamenlijk) inkomen en bij het aantal mensen dat in een huis woont. Dit heet passend toewijzen. Dit is zo in de wet geregeld, zodat iedereen in Nederland een sociale huurwoning kan huren. Ook als je een lager inkomen hebt. We leggen precies uit wat passend toewijzen is en wat het voor jou betekent.

Passend toewijzen voor een passende huurprijs

Sociale huurwoningen zijn betaalbaar voor de meeste mensen met een lager inkomen. Er is wel verschil in de prijs van beschikbare sociale huurwoningen. Het kan zijn dat een woning waar je op wilt reageren per maand meer kost dan je met jouw inkomen kunt betalen. Daarom gebruiken we passend toewijzen. Zo zorgen we dat je een woning krijgt die bij jouw (gezamenlijk) inkomen past. En zo kun jij betaalbaar wonen.

Jouw maximale huurprijs

Voor jou als huurder betekent passend toewijzen dat je alleen een sociale huurwoning krijgt als die past bij jouw (gezamenlijk) inkomen. Hierbij kijken we naar 2 dingen:

  1. De grootte van je huishouden: woon je alleen, met z’n tweeën of met meer?
  2. Het (gezamenlijk) inkomen van je huishouden. We gebruiken hiervoor het inkomen dat we doorkrijgen via de huishoudverklaring van de Belastingdienst.

In de tabel hieronder staat wat de maximale huurprijs van jouw woning mag zijn per 1 januari 2023. Je kunt alleen reageren op woningen tot de maximale kale huurprijs. Omdat we werken met passend toewijzen, krijg je nooit een woning die meer kost dan wat past bij jouw inkomen. Als jouw inkomen hoger is dan in de tabel mag je ook op duurdere woningen reageren.

 

Bobbi het vogeltje

Vragen over wonen in een sociale huurwoning

Kan ik een sociale huurwoning krijgen?

Je kunt een sociale huurwoning krijgen als je (gezamenlijk) inkomen onder een bepaald bedrag blijft. Dit bedrag hangt af van de grootte van je gezin. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Heb ik recht op huurtoeslag?

De Belastingdienst bepaalt of je huurtoeslag krijgt en hoe veel huurtoeslag je krijgt. Op hun website kijk je of je huurtoeslag kunt krijgen. Als dit zo is, vraag je het ook daar aan.

Wat is de huishoudverklaring van de Belastingdienst?

Dit is een verklaring van de Belastingdienst die wij ontvangen als je een hoger inkomen hebt en we een inkomensafhankelijke huurverhoging mogen vragen. Je krijgt de huishoudverklaring dan bij de brief over de jaarlijkse aanpassing van de huurprijs. Wij horen van de Belastingdienst in welke inkomenscategorie je valt. Zij vertellen ons niet het precieze bedrag. Wij weten dus niet hoe hoog je inkomen is. Wij gebruiken de verklaring alleen om te kijken met welk bedrag we de huurprijs mogen verhogen. Daarna gooien we deze gegevens weg.