Direct naar de content

Contract tekenen en eerste huur betalen

Huis geaccepteerd? Dan kun je bijna verhuizen! Lees stap voor stap wat er gebeurt na acceptatie van je huurwoning.

Ondertekening van je huurcontract is het officiële moment dat de huurwoning je huis wordt. Daarvoor heb je alle stappen van reageren en bezichtiging met succes gezet. Hier lees je welke stappen je doorloopt voordat je echt kunt gaan verhuizen.

Van huurcontract tot sleuteloverdracht

Hieronder zie je de stappen van huurcontract ondertekenen tot sleuteloverdracht. Lees per stap wat er gebeurt en wat je zelf doet. 

1. Je krijgt 3 belangrijke documenten per e-mail 

Je krijgt van ons een e-mail, met daarin: 

 • Je inloggegevens voor mijnHaagWonen. Hier regel je online je gegevens, huurbetaling, reparatieverzoeken of opzeggen van je huur. 
 • De eerste rekening. Hierop staat welk bedrag je betaalt voor je het contract kunt ondertekenen. 
 • Het huurcontract, zodat je het alvast kunt lezen. 
2. Wat staat er op je eerste rekening

Het bedrag op de eerste rekening is hoger dan je huurprijs die je de rest van de tijd gaat betalen. Er zijn namelijk extra kosten in je eerste maand als nieuwe huurder: 

 • de administratiekosten 
 • de woonvergunning van de gemeente
 • het borgbedrag 
 • de huurprijs 

De huurprijs kan hoger zijn wanneer je huurcontract halverwege de maand begint. Dan betaal je namelijk ook de twee weken tot de nieuwe maand begint + de eerste volle maand dat je er woont.  

3. Opleverrapport 

De verhuurconsulent belt je om een datum af te spreken om in de woning het huurcontract te ondertekenen. Voordat je het huurcontract ondertekent kijk je met de verhuurconsulent of alles in de woning in orde is. De verhuurconsulent schrijft op hoe de woning eruitziet en maakt foto’s van de woning. Dit komt in het opleverrapport. In het opleverrapport staat: 

 • Hoe de woning eruitziet.
 • Foto’s van de woning, bijvoorbeeld van de keuken en de badkamer.
 • Dingen die Haag Wonen nog komt doen, bijvoorbeeld een stopcontact vervangen.
 • Of de woning aanpassingen heeft, bijvoorbeeld een traplift. 
4. Huurcontract ondertekenen, sleuteloverdracht en eerste rekening

Is alles in orde in de woning? Dan betaal je de eerste rekening. Je krijgt hiervoor een e-mail met een betaallink. Heb je de inlog voor mijnHaagWonen al geactiveerd? Dan kun je de rekening ook via mijnHaagWonen betalen. Kijk op de pagina Huur betalen welke manieren er nog meer zijn om de huur over te maken. Nadat je hebt betaald onderteken je samen met de verhuurconsulent het huurcontract en krijg je de sleutels. De verhuurconsulent stuurt je later het opleverrapport. 

5. Verhuizen

Je bent nu officieel de nieuwe huurder en bewoner van het huis. Gefeliciteerd! Nu kun je de verhuizing voorbereiden. Er zijn belangrijke dingen waar je aan moet denken. Kijk op dit handige overzicht wat je allemaal regelt na ondertekening van je contract. 

Bobbi het vogeltje

Vragen over verhuizen en huurprijs

Hoe meld ik me aan voor mijnHaagWonen?

Vul het aanmeldformulier in. Je ontvangt je inloggegevens per e-mail. Of bel ons op (070) 250 70 70.

Aanmeldformulier invullen

Wat doe ik als ik niet tevreden ben over het onderhoud aan mijn woning?

Neem contact op met ons via mijnHaagWonen of bel ons op (070) 250 70 70. We bespreken wat er aan de hand is en hoe wij je kunnen helpen.

mijnHaagWonen

Hoe krijg ik een overzicht van het puntenaantal van mijn huurwoning?

Het puntentaantal van je huurwoning staat op mijnHaagWonen.

Nog geen inloggegevens? Vul het aanmeldformulier in. Je ontvangt je inloggegevens per e-mail. Of bel ons op (070) 250 70 70.

Vraag inloggegevens aan

Wat heeft het puntenaantal van mijn huurwoning te maken met de huurprijs?

Het puntenaantal bepaalt hoe hoog de maximale huurprijs van je woning mag zijn. Meer punten betekent een hogere maximale huurprijs. Gemiddeld vraagt Haag Wonen 82% van de huurprijs die we mogen vragen. Je kunt je puntenaantal inzien op mijnHaagWonen of opvragen via (070) 250 70 70. Alle informatie over het puntensysteem staat op de website van de huurcommissie.

Ik ben het niet eens met de voorinspectie of eindinspectie, wat nu?

Als je het niet eens bent met het resultaat van de voorinspectie of de eindinspectie, neem je eerst contact op met de verhuurconsulent die het inspectierapport heeft gemaakt. Komen jullie er niet uit? Dan kun je een klacht melden via mijnHaagWonen.

mijnHaagWonen