Direct naar de content

Legionella

Als je langer van huis bent, kan de legionellabacterie in je waterleiding groeien. Lees hoe je ervoor zorgt dat je hier niet ziek van wordt.

Ga je een paar weken op vakantie? Of ben je om een andere reden langer dan een week van huis? Dan kan de legionellabacterie groeien in je waterleiding. Deze bacterie groeit in stilstaand water met een temperatuur tussen 30°C en 45°C. Adem je waterdruppeltjes in waar de bacterie in zit? Dan kun je griepachtige klachten krijgen. Bij de meeste mensen gaan de klachten na een paar dagen vanzelf over. Sommige mensen krijgen van de legionellabacterie een gevaarlijke longontsteking. Dit noemen we de veteranenziekte. Daarom leggen we uit hoe je de kans om ziek te worden zo klein mogelijk maakt.

Tips tegen legionella

Met onderstaande tips heb je veel minder kans om ziek te worden van de legionellabacterie nadat je na langere tijd van huis bent geweest:

  • Drink geen kraanwater en neem geen douche. Zet eerste alle kranen in huis open en laat het water een tijd stromen. Heb je een kraan met verschillende knoppen voor warm en koud water? Zet dan eerst de koude kraan 10 minuten aan en daarna de warme kraan.
  • Leg de douchekop in een emmer met koud water. Zorg dat de douchekop helemaal onder water ligt. Zo komt er geen nevel (kleine waterdruppeltjes) in de lucht. Laat de douche 10 minuten doorlopen in de emmer.
  • Spoel de toiletten door.
  • Zet ook de tuinslang, hogedrukreiniger en buitenkraan een tijd aan.

Meer informatie over legionella

Heb je vragen over legionella? En wil je weten op welke plekken je het meest kans loopt op een legionellabesmetting? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Hier vind je meer informatie over de bacterie en lees je wat je doet als je besmet raakt met legionella.

Bobbi het vogeltje

Vragen over legionella

Wat merk ik als ik ben besmet met de legionellabacterie?

De meeste mensen ervaren weinig klachten wanneer zij besmet zijn met de legionellabacterie. Wel kan legionella leiden tot de veteranenziekte. Dit is een ernstige longontsteking. Je hebt meer kans om erg ziek te worden als je ouder bent dan 40, rookt, veel alcohol drinkt of al een lage weerstand hebt. Denk je dat je de veteranenziekte hebt? Neem dan direct contact op met je huisarts. Je leest meer informatie over legionella op de website van de Rijksoverheid.