Direct naar de content

Hoe we woningen energiezuiniger maken

Gas en stroom zijn duur geworden en soms zorgt dit voor geldproblemen. Dit heet energiearmoede. Lees hoe we je hierbij helpen.

Het is hard nodig om huurwoningen energiezuiniger te maken. Gas en stroom zijn namelijk erg duur geworden. Daardoor krijgt iedereen een hogere energierekening. Geldproblemen door een hogere energierekening noemen we energiearmoede. Als je minder energie verbruikt, is je rekening lager. Daarom leggen we uit wat we doen om huurwoningen energiezuiniger te maken.

Heb je zorgen over geld door de hoge energierekening?
Bel ons op (070) 250 70 70. We bespreken wat er aan de hand is en hoe wij je kunnen helpen. 

Huurwoningen verbeteren

Haag Wonen wil wonen betaalbaar houden voor jou als huurder. Lees welke verbeteringen we doen die hierbij helpen. 

Woningen extra snel isoleren

We isoleren onze woningen goed. Zo verbruik je minder energie. Veel van onze huurwoningen zijn al goed geïsoleerd. De huizen die nog niet goed geïsoleerd zijn, verbeteren we zo snel mogelijk. We beginnen bij de woningen die het minst goed geïsoleerd zijn. Juist nu de prijzen hoog zijn, merken mensen in deze woningen dat het meest. We maken woningen beter door: 

  • Een waterbesparende douchekop en kraan ophangen.
  • De muren en het dak te isoleren.
  • Oude gasketels en geisers weg te halen en een cv-ketel te plaatsen.
  • Daar waar het kan enkele ramen door dubbel glas te vervangen. 
Zonneboiler

In sommige wooncomplexen plaatsen we een zonneboiler. Met een zonneboiler zorgt de zon voor warm water. Dan is er geen of minder gas nodig voor warm water. Zo betaalt iedereen minder.

Zonnepanelen

Zonnepanelen maken stroom van het licht van de zon. Heb je zonnepanelen op je gebouw of dak? Dan wordt je energierekening lager, omdat je de stroom voor een deel van je eigen zonnepanelen krijgt. Als het kan plaatsen we zonnepanelen op daken. Woon je in een flat en liggen er zonnepanelen op het dak? Dan verdelen we de stroom eerlijk. Zo betaalt iedereen minder. 

Hulp om energie te besparen

Er is in Den Haag veel hulp voor mensen die zuiniger met energie willen omgaan. Kijk hieronder hoe je dit aanvraagt. Ook kun je zelf veel doen om energie te besparen. Lees onze tips op de pagina Zelf thuis energie besparen. 

Gratis energiecoach en bespaarpakket

Haag Wonen werkt samen met de energiecoaches van gemeente Den Haag. De energiecoach komt gratis bij je thuis. Je krijgt tips hoe jij in jouw woning energie kunt besparen. Heb je hier spullen voor nodig? Dan heeft de energiecoach een gratis bespaarpakket. Hierin zitten bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, tochtstrips, ledlampen en folie voor achter de radiator. De energiecoach en het bespaarpakket kosten jou geen geld. Meld je aan voor een afspraak. Dan komt de energiecoach snel bij je langs. 

Aanmelden energiecoach

Hulp bij aanvraag van energietoeslag

De energietoeslag is extra geld om te helpen met het betalen van je energierekening. Het is een gift: geld dat je niet hoeft terug te betalen. De energietoeslag is voor mensen met een lager inkomen. Heb je vorig jaar al energietoeslag aangevraagd? Dan krijg je het dit jaar automatisch als je er nog steeds recht op hebt. Of en hoeveel energietoeslag je krijgt is afhankelijk van je netto-inkomen. Op de website van de gemeente Den haag lees je of je in aanmerking komt en kan je tot en met 30 juni 2024 energietoeslag aanvragen. 

Blokverwarming en het voorschotbedrag

Blokverwarming is verwarming via één ketel of verwarmingsinstallatie voor een heel gebouw. Hiervoor betaal je energiekosten via de servicekosten. Je betaalt het bedrag vooruit. Dit is het voorschotbedrag. 

Heb jij blokverwarming? Je krijgt een hoger voorschotbedrag 

De prijs voor energie is veel hoger geworden. Daarom moet je meer gaan betalen voor gas en stroom. Per 1 juli 2022 hebben we het voorschotbedrag verhoogd. Zo willen we voorkomen dat je bij de eindafrekening van je energiekosten veel moet bijbetalen.

Blokverwarming en het prijsplafond  

Blokverwarming is een installatie voor een hele groep woningen. Met blokverwarming heb je dus geen eigen ketel. Blokverwarming verbruikt meer energie dan een ketel voor 1 woning. Die energie is natuurlijk wel voor veel meer woningen bedoeld. Voor woningen met blokverwarming geldt het prijsplafond niet. Toch krijgen huishoudens met blokverwarming nu ook een tegemoetkoming in de kosten.

Bobbi het vogeltje

Vragen over energiezuinig wonen

Kan ik dubbel glas aanvragen?

Nee, dat kan niet meer voor 1 woning. Haag Wonen kiest ervoor om dubbel glas per woonwijk of gebouw te plaatsen. Soms kan dit niet voor een bepaald soort woning. Dan verbeteren we andere dingen, zoals de isolatie van de muren of daken. Zo maken we de woningen energiezuiniger. Lees ook onze tips om zelf thuis energie te besparen.

Mijn energierekening wordt zo hoog, wat nu?

Wil je eigenlijk de verwarming meer aan, maar ben je bang dat dit je te veel geld kost? Of merk je nu al dat je de energierekening bijna niet meer kunt betalen? Lees onze tips om energie te besparen en wat wij doen om te zorgen dat iedereen voldoende verwarming en licht heeft. Als je je voorschot voor de energie echt niet meer kunt betalen, bel je ons op (070) 250 70 70. We bespreken wat er aan de hand is en hoe wij je kunnen helpen.

Wat is een ledlamp en waarom bespaar ik hier geld mee?

Een ledlamp is een lamp die koel blijft en goed tegen trillingen en schokken kan. Ook geeft de lamp direct licht als je hem aanzet. Een ledlamp gaat ongeveer 20.000 tot 40.000 branduren mee en verbruikt veel minder energie dan een gloei- of spaarlamp. De lamp zet 50% van de energie die hij verbruikt om in licht. Ledlampen zijn duurder als je ze koopt. Omdat ze langer meegaan en minder energie verbruiken, bespaar je kosten en verdien je de lamp terug.