Direct naar de content

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een giftig gas. We leggen uit hoe je het herkent en wat je dan moet doen.

Koolmonoxide is een giftig gas. Het is geurloos en onzichtbaar. Dat maakt het ook zo gevaarlijk. Als je er te veel van inademt, ga je je ziek voelen. Bij heel grote hoeveelheden koolmonoxide kun je ook bewusteloos raken of zelfs doodgaan.

Oorzaak koolmonoxide in huis

Koolmonoxidevergifiting kan ontstaan door een kapotte verwarmingsinstallatie, zoals de cv, combiketel of geiser. Door de installatie goed te onderhouden, is de kans op koolmonoxidevergiftiging veel kleiner. Heb je een open haard of gaskachel? Ook dan is er kans op koolmonoxide. Controleer de aansluiting van de gaskachel regelmatig en laat het rookkanaal van de open haard ieder jaar schoonmaken.

Geiser laten vervangen

Bijna alle woningen van Haag Wonen hebben nu een boiler of CV-installatie. Deze zijn zuiniger en veiliger dan een geiser. Wil je je geiser laten vervangen? Doe een reparatieverzoek via mijnHaagWonen of bel ons op (070) 250 70 70.

MijnHaagWonen

Bobbi het vogeltje

Vragen over koolmonoxide

Wat doe ik als ik denk dat er koolmonoxide in huis is?

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Het is geurloos en onzichtbaar. Koolmonoxide in je woning herkennen is dus moeilijk. Heb je klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid? En weet je niet hoe dit komt? Dan kan het door koolmonoxide komen. Denk je dat er koolmonoxide in je woning is? Zet dan meteen alle ramen en deuren open, ga naar buiten en bel 112.

Hoe merk ik koolmonoxide op tijd op? 

Er bestaan koolmonoxidemelders. Hang de melder in de ruimte waar een verbrandingsapparaat zit. Dan piept hij zodra er koolmonoxide in de lucht zit. Lees de gebruiksaanwijzing om de melder op de goede manier op te hangen. Je leest meer over je huis vrijhouden van koolmonoxide op de website van Gezond Wonen.

Mijn geiser is stuk, wat nu?

Als je geiser stuk is, bel je een monteur om de geiser te laten maken. Heb je vaak problemen met je geiser? Dan is het tijd om hem te vervangen. Je krijgt dan van Haag Wonen een CV-installatie of een boiler. Deze apparaten zijn zuiniger en veiliger. Wil je toch graag een geiser? Dan moet je deze zelf betalen. Doe een reparatieverzoek via mijnHaagWonen om je geiser te laten vervangen.

mijnHaagWonen