Direct naar de content

Tips tegen woninginbraak

Hoe houd je inbrekers buiten de deur? Met deze tips tegen woninginbraak houd je jouw huis en buurt veilig.

Je wilt je veilig voelen in je huis en dat je spullen veilig zijn, ook als je zelf niet thuis bent. Daarom geven we tips om inbrekers buiten de deur te houden. Zo bescherm je jouw spullen en je dierbaren tegen inbraak.

Tips voor een veiligere woning

Vaak denken mensen dat inbrekers alleen ‘s nachts komen. Dit is niet zo. Ook overdag zijn er steeds meer inbraken. Volg onderstaande tips om je huis veiliger te maken.

Ramen en deuren

  • Sluit altijd alle ramen als je weggaat en doe alle deuren op slot.
  • Doe als je gaat slapen alle deuren op slot. Zet de ramen op een veilige manier op een kier als je het raam open wilt. Gebruik de kiepstand als dat kan. Zo kunnen inbrekers niet makkelijk naar binnen.
  • Maak het moeilijk voor inbrekers om binnen te komen. Verplaats dingen zoals ladders en containers. Zo klimmen inbrekers minder makkelijk naar boven om in te breken door een badkamer- of slaapkamerraam.

Sleutels

  • Verstop geen sleutels onder de deurmat of in een plantenpot. Raak je vaak je sleutel kwijt? Vraag of je buren een reservesleutel voor je willen bewaren.
  • Doe geen kaartje met je naam of adres aan je sleutels. Als je je sleutels verliest, ziet niemand op welk adres ze naar binnen kunnen.

Gordijnen

  • Doe overdag je gordijnen open als je weggaat. Zo valt het meer op als er iemand in je huis rondloopt die er niet hoort.
  • Doe ‘s avonds en in de nacht de gordijnen dicht, ook als je weggaat. Doe ook wat lampen aan of gebruik hiervoor automatische schakelaars. Deze stel je in op een bepaalde tijd. Zo lijkt het of je thuis bent.

Kostbare spullen

  • Zet je kostbare spullen niet zichtbaar neer. Bewaar geld en waardevolle documenten in een kluis uit het zicht.
  • Heb je veel waardevolle spullen die je niet uit het zicht kunt bewaren, zoals meubels of kunst? Installeer een alarm of beveiligingscamera. Hier schrikken inbrekers van en de kans op inbraak is veel kleiner.

Er is toch ingebroken

Wat vervelend dat er toch is ingebroken. Zie je dit als je nog voor de deur staat? En vermoed je dat er nog iemand binnen is? Bel meteen 112 en blijf buiten wachten. Dan kan de politie eerst kijken en sporen van de inbraak zoeken en bewaren. Zo is er meer kans dat ze de inbreker kunnen opsporen. Ontdek je binnen dat er is ingebroken en is de inbreker al weg? Raak niets aan en bel meteen de politie op 0900 8844. De politie komt kijken en je kunt aangifte doen. Meer informatie over wat je moet doen na inbraak vind je op de website van de politie.

Bobbi het vogeltje

Vragen over woninginbraak

Hoe doe ik met spoed een reparatieverzoek na inbraak? 

Soms is er schade aan je huis na inbraak. De voordeur kan bijvoorbeeld niet meer dicht. Dan vraag je met spoed een reparatieverzoek aan. Dit kan altijd, ook in de avond, nacht en het weekend. Bel ons op (070) 250 70 70 en kies 1 in het keuzemenu. Onze spoeddienst zorgt ervoor dat monteurs de schade snel maken.