Direct naar de content

26 april 2023

Ruimte voor sociale initiatieven. Dat is de intentie van in de ‘Tussentijd Zuidwest’.

Bobbi het vogeltje

Gemeente Den Haag, corporaties en Nationaal Programma Zuidwest ondertekenen intentieverklaring Tussentijd Zuidwest.

Letterlijk ruimte vinden voor talrijke sociale initiatieven in Zuidwest. Daar draait het om in ‘Tussentijd Zuidwest’. Het project is in het leven geroepen om hier de komende jaren, tijdens de talloze renovaties en verbouwingen in dit gebied, panden zoals lege winkelruimtes tijdelijk beschikbaar voor te stellen. Dit is goed voor de leefbaarheid van de buurten. Bestuurders van de corporaties Hof Wonen, Haag Wonen, Staedion en Arcade ondertekenden daarover samen met wethouder Martijn Balster en Chris Schaapman, directeur van Nationaal Programma Zuidwest, een intentieverklaring.

Duurzame tijdelijkheid
Hoewel het gaat om vaak tijdelijk beschikbare locaties, is het project ‘Tussentijd Zuidwest’ bedoeld voor maatschappelijke initiatieven die meerwaarde creëren voor een buurt. Panden die relatief kort leegstaan, zullen daarom over het algemeen niet voor dit project worden gebruikt. Verder zal door onderlinge samenwerking geprobeerd worden om succesvolle tijdelijke projecten een andere bestemming te geven als hun tijdelijke locatie niet meer beschikbaar is.
Gebruik in de tussentijd draait ook om dubbelgebruik van bijvoorbeeld sportkantines en sportvelden. Ook niet optimaal gebruikte locaties, zoals binnentuinen, zijn geschikt voor een (tijdelijke) nieuwe bestemming. ‘Juist met alle grote plannen voor Zuidwest kunnen we met initiatieven voor de tussentijd het verschil maken’, aldus een van de bestuurders.

Fotografie: Sander Foederer