Direct naar de content

6 oktober 2022

Hulp bij energiebesparing in huis

Bobbi het vogeltje

Steeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen. De energieprijzen blijven stijgen en de winter moet nog komen. Ook de boodschappen zijn veel duurder geworden. Veel mensen redden het niet meer. Dat is echt een groot probleem. Wij maken ons daar zorgen over. We willen onze huurders helpen om grip te krijgen op de energiekosten.

Hulp van een energiecoach

Samen met de Energiebank Den Haag willen we onze huurders helpen om grip te krijgen op de energiekosten. Een energiecoach komt bij je thuis en legt uit hoe jij energie kunt besparen. De energiecoach vervangt direct je oude lampen met ledlampen of plaatst tochtstrips. Zo begin je direct met energie besparen.

“De zorgen van onze huurders zijn ook onze zorgen”

Masha Siebers is gebiedsregisseur bij Haag Wonen: “De Energiebank krijgt veel telefoontjes voor hulp bij energiebesparing. We zijn blij dat veel huurders gebruikmaken van deze hulp. Het is op dit moment voor veel mensen een zware tijd. Dagelijks zien we in de praktijk wat het betekent als je moeite hebt met rondkomen. Veel huurders maken zich zorgen. En de zorgen van onze huurders zijn ook onze zorgen. We nemen allerlei maatregelen om onze huurders zo goed mogelijk te helpen.”

Extra snel isoleren

Behalve hulp bij energiebesparing, doet Haag Wonen veel meer. Masha: “We zetten ons volop in om de huren betaalbaar te houden, woningen te verduurzamen en te isoleren. Veel van onze woningen zijn al goed geïsoleerd. We zorgen er extra snel voor dat het laatste deel van onze woningen óók goed geïsoleerd is. Zodat we deze huurders extra snel helpen. Sinds 1 juli krijgen huurders geen huurverhoging meer als we hun woning beter isoleren.”

Lees hoe wij onze woningen energiezuinig maken

Naheffing voorkomen

Masha: “Bij onze huurders met een collectieve warmtevoorziening hebben we per 1 juli het voorschotbedrag verhoogd. Zo willen we voorkomen dat zij met een hoge naheffing te maken krijgen. Veel van onze huurders begrijpen dit en betalen inmiddels een hoger voorschot, zodat ze later niet veel hoeven bijbetalen. Maar als het al moeilijk rondkomen is, is dit niet altijd een optie. We wijzen onze huurders ook op de hulp die ze kunnen ontvangen vanuit de overheid, zoals het aanvragen van de energietoeslag.”

Heb jij al energietoeslag aangevraagd?

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen een energietoeslag ontvangen van de overheid. De energietoeslag in Den Haag is eenmalig 900 euro per huishouden. Het kabinet verhoogde dat bedrag met 500 euro. Heb je recht op energietoeslag? Dan krijg je dus in totaal 1400 euro. Op de website van de Gemeente Den Haag lees of je in aanmerking komt en vraag je de energietoeslag aan. De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen en uitkeringen. Ontvang je dus een zorg-, huur of kinderopvangtoeslag? Of heb je een uitkering? Deze blijven precies hetzelfde en de energietoeslag ontvang je erbij.