Direct naar de content

Dakisolatie en zonnepanelen aan de Drapeniersgaarde

Bobbi het vogeltje

Vrederust is een groene wijk aan de rand van Den Haag. Hier verbeterde en verduurzaamde Haag Wonen 129 eengezinswoningen aan de Drapeniersgaarde. De woningen kregen een nieuw, beter geïsoleerd dak. En huurders kregen de keuze om zonnepanelen te nemen. Veel bewoners hadden hier om gevraagd. Wij zijn erg blij dat we dit konden realiseren. Onze mooie stad Den Haag is hiermee weer een stukje mooier én duurzamer geworden. 

Waar in Den Haag is dit? 

De Drapeniersgaarde ligt in de wijk Vrederust. Een ruim opgezette naoorlogse woonwijk met veel groen. Recreatiegebied De Uithof ligt op loopafstand. En voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht in twee winkelcentra.  

Wat hebben we gedaan? 

Alle 129 woningen aan de Drapeniersgaarde kregen een nieuw dak. Het dak is beter geïsoleerd en daardoor zijn de woningen nu veel duurzamer. In de winter blijft de warmte beter binnen en in de zomer warmt de woning minder snel op. Het dak kan er de komende 40 tot 50 jaar weer tegen!  

Van bewoners hebben we al positieve geluiden gehoord. Zij merken een duidelijk verschil met hoe het hiervoor was. Door de isolatie blijft het lekker warm in huis. De woningen zijn nu veel comfortabeler en een stuk energiezuiniger. En dat scheelt ook in de stookkosten. Extra fijn als je inkomen niet al te hoog is.

Zonnepanelen op verzoek van bewoners 

Alle woningen zijn geschikt voor zonnepanelen. Veel bewoners vroegen of zij zonnepanelen konden krijgen op de daken. Wij zijn heel blij dat we dit konden regelen. Bewoners konden zelf kiezen of zij 8 zonnepanelen wilden laten plaatsen. Bijna alle bewoners hebben van deze optie gebruik gemaakt. De zonnepanelen zorgen voor 90% van de elektriciteit. En dat scheelt enorm op de energierekening.

Hoe hebben we dit gedaan?

Een verbouwing geeft natuurlijk altijd gedoe. Stof, werklui over de vloer, geluid van machines en spullen aan de kant. Voor de dakrenovatie hebben we bewoners gevraagd om hun zolder op te ruimen, omdat het dak open ging. Verder konden bewoners tijdens de werkzaamheden gewoon thuis blijven.

Samen met bewoners 

Het is niet niks als je woning verbouwd wordt. Daarom informeerden we iedere bewoner persoonlijk over de plannen en wat dit voor hen betekent. Natuurlijk maakten we goede afspraken. Hoe kunnen we de overlast beperken? En zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke situatie? 

Wij vinden het logisch om onze bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij de verbouwing van hun woning. We organiseerden daarom bewonersavonden, waar bewoners vragen konden stellen. Hier konden zij ook de zonnepanelen bekijken en voorbeelden zien van het isolatiemateriaal.  

Uitzicht op groendaken

Haag Wonen denkt bij renovatie niet alleen aan mensen, maar ook aan het klimaat. Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven, maar ook voor meer neerslag. Op de daken van 32 uitbouwen plaatsten we daarom groendaken. Een groendak houdt regenwater vast en zorgt voor minder overlast voor het riool. En niet onbelangrijk: een groendak met kleine vetplantjes ziet er natuurlijk ook heel mooi uit. Veel bewoners kijken hier vanuit hun slaapkamerraam direct op uit en hebben nu een veel groener uitzicht. Hoe leuk is dat?  

Wanneer? 

We startten de renovatie in mei 2022 en verwachten dat de woningen in januari 2023 helemaal klaar zijn.  

Mooie stad Den Haag  

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.