Direct naar de content

32 woningen zo goed als nieuw in Moerwijk-Zuid 

Bobbi het vogeltje

Moerwijk is een groene wijk tussen het Zuiderpark en Park Overvoorde met veel waterpartijen. Haag Wonen verbeterde en verduurzaamde hier 32 woningen aan de Hardenbroekstraat en de Loevensteinlaan. Zodat bewoners hier weer extra fijn kunnen wonen. Sinds januari 2021 zijn alle woningen klaar. Onze mooie stad Den Haag is hiermee weer een stukje mooier geworden.

Waar in Den Haag is dit? 

De Hardenbroekstraat en de Loevesteinlaan liggen in Moerwijk-Zuid. Moerwijk is een wijk met een mix van flatgebouwen en typisch Haagse portiekwoningen. De dagelijkse boodschappen doe je in de Betje Wolffstraat of aan het Heeswijkplein. En op de fiets ben je in een kwartiertje in de Haagse binnenstad.

Wat hebben we gedaan? 

De woningen aan de Hardenbroekstraat en de Loevesteinlaan waren toe aan een flinke opknapbeurt. We wilden de 32 woningen comfortabeler maken en beter isoleren. De woningen kregen nieuwe kozijnen en isolerend glas. Ook het dak en de muren zijn geïsoleerd. Alle oude ketels en geisers maakten plaats voor nieuwe cv-ketels. En waren de badkamer, keuken en toilet aan vervanging toe? Dan hebben we dat ook meteen aangepakt. Daarnaast kreeg elk appartement betere ventilatie.  

Van bewoners hebben we al veel positieve geluiden gehoord. Zij merken een duidelijk verschil met hoe het hiervoor was. Door de isolatie blijft het lekker warm in huis en is er bijvoorbeeld geen tocht meer. De woningen zijn dus veel comfortabeler en een stuk energiezuiniger. En dat scheelt ook in de stookkosten. Extra fijn als je inkomen al niet hoog is. 

En het oog wil natuurlijk ook wat! Daarom werd de buitenkant van de woningen ook opgefrist. De woningen kregen bijvoorbeeld nieuwe voordeuren, een nieuwe entree met postkasten, een videofoon en nieuwe naamplaatjes en huisnummerbordjes. 

Samen met bewoners 

Een verbouwing in huis geeft natuurlijk altijd gedoe. Stof, spullen aan de kant en werklui over de vloer. Daarom informeerden we iedere bewoner persoonlijk over de plannen en wat dit voor hen betekende. Natuurlijk maakten we ook goede afspraken met bewoners. Hoe kunnen we de overlast beperken? En zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke situatie?  

Bewoners konden tijdens de werkzaamheden aan de buitenkant van hun woning gewoon thuis blijven. Gingen we in hun woning verbouwen? Dan konden zij terecht in een logeerwoning, een compleet ingerichte woning waar alles aanwezig was. Hiervoor gebruikten we leeggekomen woningen in hetzelfde wooncomplex. Had iemand iets extra’s nodig? Dan zorgden we voor een passende oplossing. Bewoners die daar behoefte aan hadden, kregen bijvoorbeeld een klushulp om hun woning klaar te maken voor de renovatie. 

Van alle bewoners een ‘ja’ op de plannen 

Voordat we aan de renovatie konden beginnen, was het voor een aantal verbeterpunten nodig om van 70% van de bewoners akkoord te krijgen. De plannen werden zó goed ontvangen dat we zelfs van alle bewoners akkoord kregen. Hartstikke mooi, want zo konden we de kwaliteit van de woningen verbeteren, zodat onze huurders hier weer fijn kunnen wonen!

Een mooie samenwerking met het Leger des Heils 

In deze wooncomplexen worden ook een aantal woningen gebruikt door cliënten van het Leger des Heils. Natuurlijk hebben we ook met hen de samenwerking opgezocht. Bijvoorbeeld door bewoners via hun begeleider te informeren. En ook de aannemer heeft zich flexibel opgesteld. Er is door iedereen rekening gehouden met de behoeften van de cliënten, waardoor de renovatie soepel is verlopen.

Mooie stad Den Haag  

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.