Direct naar de content

7 juni 2024

BeHaaglijker Wonen helpt 14.000 huishoudens met gratis hulp om energie besparen

Bobbi het vogeltje

De energieprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Steeds meer mensen hebben hierdoor al jaren moeite met het betalen van de energierekening. Daarom zijn de Haagse woningcorporaties en gemeente Den Haag samen met lokale organisaties het project BeHaaglijker Wonen gestart: gratis hulp om direct energie en kosten te besparen voor de meest kwetsbare huishoudens in Den Haag. Op 6 juni gaven de samenwerkende partijen met een druk op de knop het symbolische startschot.

Er zijn ongeveer 80.000 corporatiewoningen in Den Haag. Daarvan zijn er 14.000 nog niet of niet goed geïsoleerd. Het BeHaaglijker Wonen-team gaat bij deze 14.000 huurders langs voor energieadvies en tips. Ook voeren zij direct gratis kleine energiebesparende maatregelen uit in huis. Denk daarbij aan het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en LED-lampen.

Het project is een aanvulling op de al bestaande iniatatieven energiebesparing waarvan alle inwoners in Den Haag gebruik kunnen maken, zoals de energiecoaches van Duurzaam Den Haag en de Direct Bespaaractie van gemeente Den Haag.

Bestuursvoorzitter Mohamed Baba:’’Wij zetten ons dagelijks in voor prettig wonen. Zowel door onze woningen versneld energiezuinig te maken als door onze bewoners te helpen met voorlichting om meer energie te besparen. Met BeHaaglijker Wonen zetten we een extra stap om de meest kwetsbare huishoudens te helpen.’’

Eerste resultaten zijn positief
De BeHaaglijker Wonen-teams zijn sinds begin mei aan de slag in Den Haag Zuidwest. Twee derde van de sociale huurwoningen die nog niet of niet voldoende zijn geïsoleerd staan in dit stadsdeel. De noodzaak is hier dus het grootst. Saad en Ouday van stagehuis Schilderswijk gaan dagelijks de wijk in en zijn in gesprek met bewoners over energie besparende maatregelen. Ze geven tips en brengen subsisdies onder de aandacht. Ruim 1.000 huishoudens zijn in de afgelopen maand geholpen met energie besparen!

Meedoen is gratis
Na Moerwijk en Morgenstond volgen andere wijken in Den Haag. Voor eind 2025 moeten alle 14.000 huishoudens actief zijn benaderd. Het streven is om minimaal 10.000 huurders daarvan te helpen met energie besparen. Bewoners zijn niet verplicht mee te doen. “Maar”, zegt Roderik van Geel, “we hopen toch dat de meeste mensen de deur voor ons open doen. Het kost de bewoner niets; het levert juist een besparing op de energiekosten op.”

In samenwerking met lokale partijen
De BeHaaglijker Wonen teams bestaan uit medewerkers van  Stagehuis Schilderswijk, Just for You, Stichting Talentontwikkeling, Schroeder van der Kolk en Winst uit je Woning. Van Geel legt uit: “Het voordeel van werken met vooral lokale partijen is dat zij al bekend zijn in de buurten en bij bewoners. Ze spreken elkaars taal, letterlijk en figuurlijk. Dat maakt het voor bewoners makkelijker om de deur open te doen. Daarnaast zorgt BeHaaglijker Wonen zo voor extra werkgelegenheid in de stad.”

Reactie van huurder: “Alle kleine beetjes helpen”
Mariska woont al 20 jaar in een sociale huurwoning in Moerwijk. Ze deed meteen mee toen het BeHaaglijker Wonen-team aan de deur kwam. “Ik ben heel blij met deze actie.  Mijn huis is oud en ik heb veel last van tocht. In de winter laat ik mijn verwarming uit, omdat ik bang ben voor de rekening. Ondanks dat ik een baan heb, kan ik het gewoon niet betalen. Met de gekregen radiatorfolie en tochtstrips hoop ik dat het iets beter is. Ook zijn mijn lampen vervangen door LED lampen en heb ik een nieuwe waterbesparende douchekop. De douchezandloper maakt mij meer bewust van hoe lang ik onder de douche sta. Alle kleine beetjes helpen! De jongen die langskwam was heel vriendelijk, legde alles goed uit en nam de tijd. Complimenten aan hem, hij heeft mijn dag echt gemaakt!”