Direct naar de content

22 augustus 2023

Handige hulpjes voor in huis: zo blijf je langer thuis wonen!

Bobbi het vogeltje

Langer zelfstandig thuis wonen. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat als je slecht ter been wordt, meer zorg nodig hebt of je je eenzaam voelt? In de ervaarwoning aan de Steenhouwersgaarde vind je meer dan 90 slimme hulpmiddelen voor in huis. Elke vrijdag tussen 10:00 en 11:30 geven de ambassadeurs daar rondleidingen.

Technologie voor thuis

Wat dacht je van een slimme deurbel, een sociale zorgrobot of een verrijdbaar bed? Handig, zeker als je een dagje ouder wordt. De overheid stimuleert het om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Samen met de gemeente Den Haag heeft Haag Wonen daarom een ervaarwoning gemaakt. Ruim 100 bewoners van Haag Wonen hebben alle slimme hulpmiddelen gekozen en getest.

Voor en door bewoners
Coen (94) is één van de ambassadeurs van de ervaarwoning. Hij leidt bezoekers rond en geeft uitleg bij de hulpmiddelen. Coen is blij met zijn buurt. “Er gebeurt hier veel. We spelen Jeu de boules en er is een midgetgolfbaan. Toen we werden gevraagd om iets op te zetten om langer thuis te wonen, hoefden we daar niet lang over na te denken.”

De favoriete hulpmiddelen zijn terug te zien in de ervaarwoning
Zo ligt er op het bed in de slaapkamer een dekbedovertrek met ritssluiting. “Hiermee maak je veel eenvoudiger het bed op,” legt Coen uit. Onder het matras vind je een apparaatje voor hartbewaking. Mensen die uit het ziekenhuis komen en revalideren en alleen zijn, worden zo in de gaten gehouden. Als er iets niet goed is, krijgt de mantelzorger een bericht.

De kat die je gezelschap houdt
“Deze robotkat krijgt echt meer belangstelling dan dat wij krijgen”, grapt Coen. “Iedereen wil met die kat zitten.” De kat beweegt, rolt en maakt geluid. Het is tegen eenzaamheid. “Oudere mensen zitten ermee op schoot. Er is echt veel belangstelling voor,” benadrukt Coen.

Die handige hulpmiddelen gebruiken de vrijwilligers zelf ook
Zo is de digitale deurbel populair. Daarmee zie je wie er voor de deur staat. “Als je op de galerij woont, kijk je niet even via het keukenraam naar buiten. Zo’n deurbel is dan een stuk veiliger.” Coen heeft zelf de persoonsalarmering. “Het is een fijn apparaatje en werkt ook buitenshuis. Als er iets met mij gebeurt, wordt mijn familie gebeld.”

Wil je deze slimme hulpmiddelen zelf bekijken?
Heb je moeite met dagelijkse dingen als afspraken nakomen, stofzuigen of het op tijd innemen van medicijnen? Of ben je als mantelzorger op zoek naar ondersteuning bij jouw zorgtaken? Kom langs in de iZi-woning.

Adres: Steenhouwersgaarde 15E, 2542 AA Den Haag.
Tijd: Tussen 10:00 en 11:30 uur

Lenen en uitproberen kan ook
Bij de uitleenpunten kun je terecht voor advies of meer informatie over zorgtechnologie en het gebruik ervan. Ook kun je hier een aantal hulpmiddelen zien of een product tijdelijk lenen om te zien of het voor jou werkt.

Wil je meer weten? Bekijk hier de filmpjes de ervaarwoning of maak een afspraak bij één van de uitleenpunten.