Direct naar de content

29 november 2024

Blog Mohamed Baba: Gemeenschapszin vanuit verantwoordelijk leiderschap

Bobbi het vogeltje

De gebeurtenissen in Amsterdam en de daaropvolgende politieke reacties hebben veel aandacht getrokken. Als Nederlander van Marokkaanse komaf en veel meer, die in Nederland is geboren en opgegroeid, was ik geraakt door het dunne vliesje van tolerantie en acceptatie, welke ik veel steviger had geacht.

Dit raakte me niet alleen op persoonlijk niveau, maar het zette me ook aan het denken over de rol die ik als bestuurder van Haag Wonen in onze samenleving vervul. Vooral in de buurten waar wij actief zijn. Als bestuurder ben ik mij bewust van mijn rol in het helpen vormen van gemeenschapszin. Ik zie verantwoordelijk leiderschap als de kunst om verbinding te creëren en te behouden in een samenleving die complexer en polariserender is geworden.

In de buurten waarin wij werken, wonen veel mensen met een meer dan alleen Nederlandse achtergrond, mensen zoals ik. Wij zijn allemaal Nederlanders. We worden overspoeld door sentimentenpolitiek, waar feiten en argumenten plaats maken voor soundbites en verdeeldheid.

Antisemitisme, moslimhaat, of wat voor fobie dan ook, bestrijd je niet met uitsluiting. Nimmer, nooit en onder geen enkel voorwaarde. Dat is vergif voor verdeeldheid en kent alleen maar verliezers. Dit soort sentimenten helpt verwijdering van elkaar als mens verder te voeden en vergroot de kloof die we als samenleving juist moeten voorkomen.

Diversiteit gaat ook nu weer over echt luisteren, de ander zien en samen werken aan een doel. Verantwoordelijk leiderschap vraagt van formele en informele leiders om scherp te blijven, met empathie. Want we werken voor en met mensen, en woorden doen ertoe. Dat betekent niet wegkijken van problemen, maar ze aanpakken vanuit verbinding, het gaan doen, wederzijds respect voor elkaars leef- en beleefwereld en in permanente dialoog met elkaar.

Verantwoordelijk leiderschap vraagt van ons als organisatie om actief bij te dragen aan de gemeenschapszin, met de nadruk op verbinding en inclusie. Het is niet de taak van Haag Wonen om een scheidslijn te trekken tussen verschillende groepen, maar om te fungeren als een verbindende kracht in de samenleving. Het gaat om het creëren van gemeenschappen waarin iedereen zich thuis voelt en waarin we samen kunnen werken aan een toekomst die voor iedereen kansen biedt.

De nasleep van de gebeurtenissen in Amsterdam heeft duidelijk gemaakt hoe snel en heftig zo’n situatie uit de hand kan lopen. Als we niet voorzichtig zijn, kunnen grote groepen hardwerkende en welwillende mensen in onze wijken het slachtoffer worden van generalisaties die geen recht doen aan hun situatie. De grote meerderheid van onze bewoners heeft hier hun thuis gevonden en dragen op hun eigen manier bij aan hun gemeenschappen in de buurt en wijk. Het welzijn van de bewoners staat voorop, en dat kan alleen als we samen blijven werken aan inclusieve en leefbare wijken.

Ik blijf mij samen met mijn collega’s inzetten voor permanente dialoog in onze wijken. Dit doen wij door te faciliteren in ontmoetingsruimten, buurtkamers en altijd met actieve bewoners. En we nemen actief deel aan initiatieven waar bewoners met verschillende achtergronden elkaar kunnen leren kennen om de verbinding te versterken. Ons doel is helder: werken aan gemeenschapszin, dag in, dag uit.

Ook richten we ons bij Haag Wonen op het versterken van sociale impact door mensen perspectief te bieden op het gebied van werk en onderwijs. Dit doen we bijvoorbeeld in Den Haag Zuidwest.

Als volkshuisvesters dragen we bij aan het wegnemen van barrières, en het bouwen van gemeenschappen waarin iedereen zich thuis voelt, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om onderdeel te kunnen zijn en bij te dragen aan haar/zijn buurt en wijk.

Als geboren Nederlander en vader van een fijn gezin, met ouders die al 60 jaar in Nederland wonen, weet ik dat we allemaal onderdeel zijn van een eeuwenoud migratieverhaal. Of je nu decennia lang geleden uit Marokko of elders komt – we zijn allemaal Nederlanders en daar hebben we het mee te doen.

Verantwoord leiderschap vraagt van ons allen om in te stappen, juist wanneer het lastig is. Ik doe een oproep aan iedereen die invloed kan, wil en/of moet uitoefenen: laten we constructief blijven werken aan gemeenschapszin. Heb je ideeën, suggesties of perspectieven? Spreek ze uit!