Direct naar de content

29 april 2021

Haag Wonen verbetert 160 woningen in Leyenburg

Bobbi het vogeltje

Begin mei start het groot onderhoud en verbetering van 160 woningen van Haag Wonen aan de Den Helderstraat, Loosduinsekade en Medemblikstraat. Samen met aannemer Hemubo Bouw BV pakken we de woningen grondig aan. Daarnaast werken we intensief samen met Eneco aan een milieuvriendelijkere en toekomstbestendige buurt. Alle 160 woningen worden volledig aardgasvrij gemaakt.

Door de verbeteringen gaat het energielabel en het wooncomfort van de bewoners er flink op vooruit. Daarnaast krijgen de bewoners individueel invloed en inzicht in hun energieverbruik. Dit kan hen helpen met een besparing op hun energierekening. Naar verwachting worden de werkzaamheden in september 2022 afgerond.

Het contract voor de samenwerking tussen Haag Wonen, Hemubo Bouw BV en Eneco werd onlangs op veilige afstand in verband met de coronamaatregelen getekend.

Een veiligere woning

Door verouderde verwarmings- en ventilatiesystemen in de huidige woningen komen vocht- en schimmelproblemen voor. Er zijn nog veel asbest standleidingen aanwezig die veilig verwijderd worden en enkele woningen hebben nog een geiser (open verbrandingstoestel) in gebruik. Daarnaast zijn de algemene ruimten verouderd en vragen de bewoners om extra veiligheid van de woningen. De portieken krijgen daarom een volledige opfrisbeurt en een nieuwe entree met videofooninstallatie. De bewoners hoeven tijdens de werkzaamheden niet in hun woning te blijven. Ze ervaren zo geen tot weinig overlast van de werkzaamheden. Alle bewoners kunnen tijdelijk in een volledig ingerichte logeerwoning verblijven tot de werkzaamheden in hun woning zijn afgerond.

Op naar een milieuvriendelijke en toekomstbestendige buurt

De gehele schil, gevel, ramen, vloer en dak worden hersteld en geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat de warmte en dus het comfort in de woningen wordt verhoogd. De woningen worden nu nog verwarmd door een collectief gasgestookt ketelhuis en tapwater wordt verwarmd door individuele boilers en geisers. Dit wordt geheel vervangen door stadsverwarming met nieuwe radiatoren en leidingwerk. Ook krijgen alle woningen een individuele afleverset met meter voor warmte. Daarmee krijgen de bewoners individueel invloed en inzicht in hun energieverbruik. Alle oude geisers en boilers worden verwijderd. Zowel de verwarming van de woningen, als het warm tapwater, wordt geleverd via het warmtenet van Eneco. Daarnaast gaat koken elektrisch, de woningen worden 100% aardgasvrij gemaakt. Haag Wonen biedt zowel een nieuw kooktoestel als een bijbehorende 4-delige pannenset gratis aan de bewoners aan. De verbeteringen aan de woningen hebben geen huurverhoging tot gevolg.

Haag Wonen verbetert en verduurzaamt

Haag Wonen heeft als doel om 1.000 woningen per jaar te verduurzamen door o.a. isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en woningen geschikt te maken voor duurzame installaties. Zo willen we de energielasten van onze bewoners helpen beperken en meewerken aan de klimaatdoelen. Met deze ambitie dragen we bij aan het gezamenlijke streven van woningcorporaties in Nederland om voor 2050 alle sociale huurwoningen CO2-neutraal te maken.

Meer weten?

Lees alle informatie op onze projectpagina Leyenburg.

Een impressie van de nieuwe entree voor ieder portiek.