Direct naar de content

23 juni 2022

Haag Wonen helpt bij huisvesten van Oekraïense vluchtelingen

Bobbi het vogeltje

De gemeente Den Haag heeft ons om hulp gevraagd bij de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit doen we zorgvuldig zodat dit niet ten koste gaat van mensen die al langer op een sociale woning wachten. We hebben een voormalig zorgpand aan het King Olivereiland aangepakt. Inmiddels is het zover en verwelkomen we hier 45 personen. De gemeente zorgt voor begeleiding en zo hopen we een tijdelijk prettig verblijf te bieden.

De overheid heeft iedere veiligheidsregio in Nederland opgeroepen om 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten. Den Haag is één van deze 25 veiligheidsregio’s. Gemeente Den Haag heeft daarom alle corporaties in Haaglanden gevraagd om te helpen bij het vinden van opvangplekken. Haag Wonen neem haar verantwoordelijk en werkt hier natuurlijk aan mee.

 

Hoe helpt Haag Wonen?

In opdracht van de gemeente zoekt Haag Wonen naar geschikte locaties waar we opvangplekken voor acute nood kunnen regelen. Dit doen we uiteraard zorgvuldig. Het gaat om tijdelijke opvang. We zetten daarom geen reguliere sociale woningen in. Zo gaat dit niet ten koste van mensen die al langer op een woning wachten.

MOG locatie King Oliviereiland

Op dit moment is ons MOG pand, locatie King Olivereiland, de eerste locatie die we beschikbaar stellen. Deze locatie bestaat uit 18 kamers, 2 woonkamers, 6 badkamers, 6 toiletten en 2 keukens. Wij zorgen voor de basis inrichting. De gemeente zorgt voor de indeling en begeleiding van de vluchtelingen. Alle omwonenden zijn vooraf geïnformeerd.

Huurders die willen helpen

Er komen veel vragen van bewoners die hun woning willen openstellen voor vluchtelingen. We vinden dit hartverwarmend. Toch moedigen we dit niet direct aan. Het is belangrijk dat u goed nadenkt waar u aan begint en of er iemand bij u mag logeren. Bekijk hiervoor onze veelgestelde vragen met meer informatie. Op dit moment is nog niet alles duidelijk over de opvang van vluchtelingen. Samen met de gemeente onderzoeken we de mogelijkheden en de regels.

Meer informatie

​Bekijk hier de veelgestelde vragen.