Direct naar de content

29 november 2023

Nieuwbouwplannen voor betaalbare woningen in Loosduinen

Bobbi het vogeltje

De bewoners van 141 woningen aan de Walnootstraat, Okkernootstraat, Kokosnootstraat en Oude Haagweg zijn op donderdag 23 november persoonlijk geïnformeerd door Haag Wonen over de toekomst van hun woning. Na grondig onderzoek kregen de bewoners het nieuws over de plannen om de woningen te vervangen voor nieuwe, comfortabele en energiezuinige woningen. Medewerkers van Haag Wonen gingen de deuren langs om de bewoners persoonlijk te informeren over het nieuws. Haag Wonen wil op de plek van de huidige woningen meer toekomstbestendige betaalbare nieuwbouwwoningen bouwen. Op zijn vroegst starten de werkzaamheden in 2026. Dit geeft Haag Wonen de tijd om de plannen samen met de bewoners goed voor te bereiden.

Bewoners persoonlijk geïnformeerd

Er is in het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de contacten en gesprekken met de huurders. Tijdens deze gesprekken gaf Haag Wonen aan de toekomstplannen te onderzoeken van deze woongebouwen. Na zeer zorgvuldig onderzoek heeft Haag Wonen gekozen voor het vernieuwen van de woningen. Om bewoners snel duidelijkheid te geven zijn de bewoners direct geïnformeerd. Gebiedsmanager Haag Wonen, Pim Timmers: “De eerste gesprekken met de huidige bewoners verliepen goed. We hebben bijna alle huurders bij de voordeur gesproken. De huurders die wij niet hebben gesproken, hebben wij dezelfde dag nog gebeld. De meeste reacties waren positief, ondanks dat het nieuws een grote impact heeft op bewoners. Het is natuurlijk niet niks als je woning wordt gesloopt en je moet verhuizen. We zijn hierover al langer in gesprek en voor veel bewoners kwam de boodschap niet meer als een verrassing. Onze huurders waarderen het erg dat we het nieuws persoonlijk kwamen vertellen.’’

Een medewerker van Haag Wonen in gesprek met een bewoner

Samen met bewoners

Ook de komende tijd besteedt Haag Wonen veel aandacht aan de bewoners en omwonenden. Vanuit een speciaal opgericht wijkkantoor staat een team klaar voor vragen en het ondersteunen van bewoners die hulp nodig hebben bij het zoeken naar een nieuwe woning. Naast de spreekuren gaat dit team bij alle bewoners op huisbezoek om alles goed uit te leggen en vragen te beantwoorden. Haag Wonen werkt samen met een klankbordgroep, een afvaardiging van de bewoners die willen meedenken over nieuwbouwplannen. Ook de huurdersorganisatie HOHW is betrokken en staat klaar om de bewoners te ondersteunen.

Terugkeren

Sommige bewoners zeggen blij te zijn met de plannen en zouden graag terugkeren als de nieuwe woningen klaar zijn. Pim Timmers: “Daar zetten we ons zeker voor in, binnen de mogelijkheden die er zijn. Samen met de klankbordgroep maken we een sociaal plan met afspraken over de terugkeermogelijkheid, de verhuisvergoeding, de voorrangsverklaring en de tijdelijke bewoning van lege huizen zodat we samen zorgen dat je prettig kan blijven wonen totdat iedereen een nieuwe woning heeft.”

Energiezuinige betaalbare woningen die bijdragen aan de leefbaarheid

Haag Wonen verbetert en verduurzaamt bestaande woningen als dat mogelijk is, zodat ze klaar zijn voor de toekomst, energiezuinig met voldoende comfort. Soms is renoveren niet de beste optie, zoals hier. De woningen zijn oud, zeer onderhoudsgevoelig en lastig te verduurzamen. Daarom maken ze plaats voor moderne, comfortabele en energiezuinige woningen met een goed binnenklimaat. Marco van den Ende, projectmanager Haag Wonen: “Op deze plek kunnen we méér betaalbare woningen bouwen en meer mensen in Den Haag aan een woning helpen. Deze woningen zijn hard nodig, want de wachtlijsten en het woningtekort zijn enorm. De nieuwbouwplannen worden nog verder uitgewerkt. We gaan hierover in gesprek met de bewoners en omwonenden. Hierin nemen we mee dat de plannen bijdragen aan de gewenste woonkwaliteit, de leefbaarheid en het terugdringen van de woningnood in onze mooie stad.”

Over Haag Wonen

Haag Wonen is een puur Haagse woningcorporatie die staat voor goed wonen in Den Haag voor mensen met een bescheiden inkomen. Haag Wonen verhuurt ruim 21.000 sociale huurwoningen. Zo’n 1 op de 10 mensen in Den Haag woont in een woning van Haag Wonen. Als partner in de stad bouwt Haag Wonen samen met bewoners en samenwerkingspartners aan een mooie stad waarin iedereen mee kan doen. En waar een huis ook echt een thuis kan zijn. Haag Wonen zet zich in om versneld woningen te verduurzamen en extra sociale woningen te bouwen. Zodat meer woningzoekenden geholpen worden aan een betaalbaar, energiezuinig en comfortabel thuis. Haag Wonen streeft daarbij naar een inclusieve stad, waarin je portemonnee niet bepaalt in welke buurt je woont.