Direct naar de content

14 juni 2023

Ook tegemoetkoming energiekosten voor huishoudens met blokaansluiting

Bobbi het vogeltje

Gas en elektriciteit zijn duurder geworden. We zijn allemaal meer gaan betalen voor de energierekening. De overheid stelde daarom een prijsplafond in. Dit is een maximum prijs voor energie. Zo kan de energierekening bij een gemiddeld gebruik, niet te hoog worden.

Bij huishoudens met blokverwarming werkt het net even anders
Blokverwarming is verwarming via één ketel of verwarmingsinstallatie voor een heel gebouw. Daarvoor geldt het prijsplafond niet. Toch krijgen huishoudens met blokverwarming nu ook een tegemoetkoming in de kosten. Deze tegemoetkoming krijg je van de overheid via ons.

Woon je in een huis met blokverwarming?
Dan betaal je energiekosten via de servicekosten. Je betaalt het bedrag vooruit. Dit is het voorschotbedrag. De tegemoetkoming die je via ons krijgt, wordt verrekend met jouw verbruik in 2023. Dit zie je op de eindafrekening, die je halverwege 2024 krijgt.

Veelgestelde vragen:

Krijg ik een tegemoetkoming voor de energiekosten?

 • Ik heb een gedeelde aansluiting voor gas/warmte én elektriciteit
  Ja, voor je gas/warmte-aansluiting en elektra krijg je een tegemoetkoming via ons. Deze tegemoetkoming wordt in 2024 op de eindafrekening verwerkt.
 • Ik heb een gedeelde aansluiting voor gas/warmte, en een eigen aansluiting voor elektriciteit
  Ja, voor je gas/warmte-aansluiting krijg je een tegemoetkoming via ons. Deze tegemoetkoming wordt in 2024 op de eindafrekening verwerkt.
  Voor je elektriciteit geldt het prijsplafond.

Wanneer krijg ik de tegemoetkoming?

De tegemoetkoming die je via ons krijgt, wordt verrekend met jouw verbruik in 2023. Dit zie je op de eindafrekening, die je halverwege 2024 krijgt.

Hoe hoog is het bedrag van de tegemoetkoming?

Wij krijgen van de overheid ongeveer € 1.000 per aansluiting. Dat verrekenen we als volgt:

 • We tellen alle gemaakte energiekosten van je woongebouw bij elkaar op.
 • Hier trekken we de totale tegemoetkoming van af die we van de overheid hebben gekregen voor jouw woongebouw.
 • De kosten die overblijven verdelen we over de woningen in het gebouw. Dit doen we volgens de normale verdeelmethode (de manier waarop we energiekosten altijd verdelen).

Hoe zit het met de 2x € 190,- energietoeslag die veel mensen hebben gekregen?

Huishoudens met een eigen elektriciteitsaansluiting, kregen die 2x € 190,- in november en december via hun energieleverancier. Huurders met een gedeelde elektriciteitsaansluiting krijgen deze tegemoetkoming via ons. Dit verrekenen we met jouw verbruik in 2023. Dat zie je terug op de eindafrekening, die je halverwege 2024 krijgt.

Wat betekent dit voor mijn voorschotbedrag?

De energieprijzen zijn nog steeds hoog. We willen voorkomen dat je bij de eindafrekening veel moet bijbetalen. Daarom blijft het voorschotbedrag op energie ook dit jaar hoger dan je gewend bent. Zo voorkomen we samen dat je ineens veel geld moet betalen.