Direct naar de content

Nieuwbouw in Morgenstond

Bobbi het vogeltje

Morgenstond: waar nu nog 222 verouderde woningen staan, komen straks 350 sociale huurwoningen. Betaalbaar, gasloos, groen en energiezuinig. De woningen aan de Denekampstraat, Fluitenbergstraat, Loevesteinlaan en Hengelolaan maken plaats voor comfortabele en duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst. Hoe mooi is dat?

Waar ligt dit project? 

De Denekampstraat, Fluitenbergstraat, Loevesteinlaan en Hengelolaan liggen in de naoorlogse wijk Morgenstond in Den Haag Zuidwest. Een ruim opgezette wijk met een groot winkelcentrum, brede lanen en veel groen. De Leyweg is het hart van de wijk met een winkelcentrum, het stadsdeelkantoor Escamp en vele voorzieningen.

Wat gaan we doen? 

Als het even kan, verbetert en verduurzaamt Haag Wonen bestaande woningen om ze klaar te maken voor de toekomst. Soms lukt dat niet, zoals hier. Aan de Denekampstraat, Fluitenbergstraat, Loevesteinlaan en Hengelolaan slopen we daarom 222 woningen. Die vervangen we door duurzame nieuwbouwwoningen met energielabel A+++, waar het straks heerlijk wonen is. Modern, comfortabel en energiezuinig.  

Het mooie is dat op deze plek 650 woningen terugkomen, waarvan 350 sociale huurwoningen. Veel meer dan er nu staan. En dat is met het enorme tekort aan woningen in onze stad broodnodig. We kunnen straks dus een grote groep woningzoekenden blij maken met een betaalbare nieuwbouwwoning. Naast de sociale huurwoningen, komt er ook een mix van vrije sectorhuurwoningen en koopwoningen. 

Samen met bewoners 

Het is niet niks als je te horen krijgt dat je woning wordt gesloopt. We informeerden iedere bewoner daarom persoonlijk over wat er met hun woning gaat gebeuren. En we richten een bewonersgroep op met bewoners, die willen meedenken over de plannen. Natuurlijk maken we samen goede afspraken in een sociaal plan. Zijn er bewoners die willen terugkeren naar een nieuwbouwwoning in hun vertrouwde buurt? En wat gaan we doen met de woningen die al leeg komen te staan?  

Bewoners die moeten verhuizen, helpen we bij het vinden van een nieuwe woning via Woonnet Haaglanden. Daar kunnen woningzoekenden reageren op beschikbare sociale huurwoningen in de regio Haaglanden. Om het hen een beetje makkelijker te maken, krijgen zij een voorrangsverklaring. En ze hebben recht op een verhuiskostenvergoeding. 

Wanneer? 

Eind 2025 starten we met de sloop van de woningen. We verwachten dat de eerste bewoners eind 2028 de sleutel van hun nieuwe woning krijgen.   

Wonen in het groen: een gezellige binnentuin voor iedereen 

De binnentuinen komen terug in het nieuwe plan. De nieuwbouwwoningen krijgen prachtige binnentuinen met parkeergarages eronder. De straten zijn straks autovrij en de tuinen kunnen door bewoners én mensen uit de buurt gebruikt worden. Om te ontspannen, te spelen, te barbecueën of te picknicken. 

Ruimte voor planten en dieren 

Haag Wonen denkt bij nieuwbouwprojecten niet alleen aan mensen, ook aan natuur krijgt volop aandacht. Een groene buurt is niet alleen mooi, het heeft nog veel meer voordelen. Groen houdt de buurt koel in de zomer en zorgt voor een schonere lucht. En er komt ruimte voor de dieren in de stad, zoals zwaluwen, merels, huismussen, insecten en vleermuizen. Daarom plaatsen we bijvoorbeeld nestkasten voor de vogels. Zo maken we de buurt prettig voor mensen, planten én dieren. 

Een mooie stad Den Haag 

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.