Direct naar de content

9 mei 2024

Samen met bewoners én partners in de stad het Buurtvrouwenhuis weer een nieuw leven inblazen 

Bobbi het vogeltje

Hoe mooi is het om samen met partners uit de stad én bewoners te werken aan de toekomst van een fijne ontmoetingsplek in de wijk? Afgelopen donderdag was hier een prachtig voorbeeld van. Er was namelijk – na maanden van luisteren naar bewoners, co-creatie en een hele hoop creatieve sessies – een open huis om het Buurtvrouwenhuis van Moerwijk weer het kloppende hart van de wijk te maken.  

Een creatieve samenwerking tussen partners in de stad en bewoners
Hoe maken we het Buurtvrouwenhuis in de Grovestinsstraat weer het kloppend hart van Moerwijk? De scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest koppelende ons aan Reinout Kleinhans en Caroline Newton, professoren aan de Technische Universiteit Delft voor een mooie samenwerking om dit vraagstuk op te lossen. Studenten van het vak ‘Social Inequalities in the City’, gingen hard aan de slag om creatieve plannen te bedenken voor het Buurtvrouwenhuis. Het gebouw moest in een nieuw jasje worden gestoken. Maar het was voor alle partijen belangrijk dat de bewoners betrokken werden bij dit proces.  

Co-creatie sessies in het Buurtvrouwenhuis 
Hoe de studenten op de plannen zijn gekomen? Door het gesprek aan te gaan met buurtbewoners, want het buurthuis is er tenslotte voor hen. Dit deden zij bij zogenoemde ‘co-creatie sessies’ in het Buurtvrouwenhuis. Onder het genot van lekkere hapjes vertelden de buurtbewoners meer over hun ideeën en behoeftes voor het Buurtvrouwenhuis.  

Stemmen op hun favoriete plan tijdens het Open Huis  
Tijdens deze open dag was iedereen welkom. Met prachtig weer, heerlijke zelfgemaakte hapjes, een koffiekar en activiteiten voor kinderen, was er ruimte voor goede gesprekken over het buurthuis. Er was een route gemaakt door het buurthuis. Met op elke hoek andere ideeën over bijvoorbeeld de uitstraling, de inrichting en de indeling. Maar ook over welke activiteiten bewoners terug willen zien. Een interactieve middag, waar buurtbewoners meteen hun stem konden uitbrengen op hun favoriete plan. We hebben deze middag ook de eerste aanleg voor het groene terras gemaakt. Met alles wat er is opgehaald bij het Open Huis wordt er gekeken hoe wij dit kunnen verwerkelijken.

×
×