Op woensdag 5 maart werkten 35 tot 40 studenten van De Haagse Hogeschool in Schilderswijk aan vraagstukken over maatschappelijk vastgoed en de openbare ruimte. Ze onderzochten hoe gebouwen en plekken in de wijk beter gebruikt kunnen worden en hoe de wijk prettiger en levendiger kan worden. Dit leverde creatieve ideeën op. Bijvoorbeeld een puntensysteem om afvalscheiding te stimuleren. Buurtambassadeurs inzetten om bewoners bewust te maken van afvalproblematiek en hoe dit samen op te lossen. En betere en nieuwere communicatievormen tussen buurthuizen om bewoners in de wijk hierover te informeren.
Samenwerken aan een sterke wijk
Deze Challenge dag werd georganiseerd door Haag Wonen, gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool, stichting Jacobahof en Gochme. Samen zetten zij zich in om de wijk te versterken en ruimte beter te benutten.
Onderzoek in de wijk
De studenten trokken de wijk in, spraken bewoners en professionals en deden onderzoek. Op basis daarvan bedachten ze adviezen die bijdragen aan een beter gebruik van de ruimte en een fijne leefomgeving.
Vera Korterink, gebiedsregisseur bij Haag Wonen, vertelt: “Het is inspirerend om te zien hoe studenten met een frisse blik naar de wijk kijken. Hun ideeën brengen nieuwe energie en helpen ons om samen met bewoners en partners te werken aan een prettige en leefbare omgeving.”
Vier belangrijke thema’s
Tijdens de Challenge dag richtten de studenten zich op vier thema’s. Ze onderzochten hoe buurtgebouwen financieel en functioneel sterk kunnen blijven voor de toekomst. Ook keken ze naar de rol van de openbare ruimte bij een prettige leefomgeving. Daarnaast bedachten ze manieren om gebouwen beter te benutten door samenwerking en slim gebruik. Tot slot onderzochten ze hoe leegstand kan worden voorkomen en hoe er nieuwe kansen voor de wijk ontstaan.
Presentatie van de ideeën
Aan het einde van de dag presenteerden de studenten hun bevindingen op een presentatiemarkt. Wijkprofessionals, beleidsmakers en andere betrokkenen kwamen samen om de plannen te bespreken en verder te brengen. De aanwezigen waren onder de indruk van de creatieve ideeën en de inzet van de studenten. Mohamed Baba, bestuurder van Haag Wonen, wethouder Nur Icar en Willem van Nieuwkerk, directeur van de Faculteit Bestuur, Recht & Veiligheid van De Haagse Hogeschool, waren aanwezig en gaven een inspirerende speech. Ze benadrukten het belang van samenwerking en vernieuwende ideeën om de leefbaarheid in de wijk te versterken.
Mohamed Baba, bestuurder van Haag Wonen, vertelt: “Ik ben onder de indruk van het talent en de betrokkenheid in de wijk. Dit soort initiatieven laten zien hoe belangrijk het is om samen te bouwen aan sterke gemeenschappen. We moeten blijven investeren in elkaar, in ontmoetingen en in een fijne leefomgeving, waar we zichtbaar zijn en écht weten wat er speelt. Jacobahof is daar een mooi voorbeeld van: een plek waar mensen zich thuis voelen.”
Niet de eerste of laatste keer!
Dit is niet de eerste keer dat Haag Wonen samenwerkt met De Haagse Hogeschool. Zo waren we deze week ook op bezoek bij de studenten om meer te vertellen over buurtontwikkeling en placemaking op De Gaarde. Voor dit project bouwen de studenten voort op de creatieve ontwerpen van ISW-leerlingen voor nieuwe initiatieven in drie buitenruimtes rondom Haag Wonen-complexen in De Gaarde, Den Haag. Ze onderzoeken welke subsidies beschikbaar zijn om de ideeën van studenten en Haag Wonen tot werkelijkheid te maken. Dit doen ze in nauwe samenwerking met buurtbewoners, zodat de plannen goed aansluiten op de behoeften van de wijk.
Haag Wonen hecht veel waarde aan de frisse, creatieve ideeën van studenten. Ze kijken met een open blik naar de uitdagingen in de wijk en brengen vernieuwende perspectieven. Door deze samenwerkingen versterken we niet alleen de buurt, maar geven we ook jong talent de kans om bij te dragen aan een sociale en duurzame stad.
Samen werken we aan een sterke en leefbare wijk!