Direct naar de content

4 december 2023

Feestelijke transformatie van Bezuidenhout-West: Uniek Portiek geeft kleur aan de wijk

Bobbi het vogeltje

Op zaterdag 25 november was het feest in de wijk Bezuidenhout-West. Samen met bewoners zijn er inmiddels 20 portieken tot kleurrijke kunstwerken omgetoverd. En dat werd gevierd in het wijkcentrum aan het Jan van Riebeekplein. Het project ‘Uniek Portiek’ is een samenwerking tussen stichting KunstVerbind, bewoners en Haag Wonen. Om de buurt een kleurtje te geven en om tegelijkertijd te luisteren naar wat er speelt in de wijk.

In gesprek met de bewoners
Het doel is niet alleen om de portieken te voorzien van verschillende kleuren en patronen. Kunst is hier een middel om bewoners met elkaar in gesprek te laten gaan. Door bewoners te betrekken bij het schoonmaken van de ramen en bij het veranderen van hun entree in een fris kleurrijk kunstwerk, vinden er gesprekken plaats en worden er wensen gedeeld.

Samen aan de slag
Al 20 portieken in Bezuidenhout-West hebben nu stuk voor stuk een unieke, kleurrijke entree gekregen. Bewoner Emiel is enthousiast over het initiatief. Hij woont al 44 jaar in de wijk. “Het is belangrijk dat we naar elkaar omkijken. En het is ook gewoon leuk!” Bewoner Flip woont ook al 41 jaar in de wijk. “We hebben ons portiek met 5 bewoners aangepakt. Het was leuk om met elkaar te doen en gezellig om even een praatje te maken. ”

Kunstenaar Michel van Achterberg van stichting KunstVerbind: “Het resultaat is niet alleen mooi gestreepte portieken, maar ook wandelclubjes die ontstaan. Er is een kaartclub gestart en twee mensen helpen andere bewoners met het doen van boodschappen. Door de mensen die meedoen gebeurt er altijd iets magisch. Buren die al 16 jaar naast elkaar leven kwamen voor het eerst bij elkaar binnen vanwege deze activiteit. Dat zorgt voor meer verbinding in de wijk.”

Uniek Portiek
Het project Uniek Portiek loopt nog tot en met eind april 2024. Zodra alle 30 portieken zijn omgetoverd in prachtige kunstwerken, is er weer een feest in de wijk waarvoor alle bewoners zijn uitgenodigd.

×
×