Direct naar de content

15 maart 2022

Woningcorporaties in Haaglanden bundelen krachten in ‘Bouwstroom Haaglanden’

Bobbi het vogeltje

De druk op de woningmarkt is enorm. Zeker in de regio Haaglanden is het voor woningzoekenden moeilijker dan ooit om een passend en betaalbaar huis te vinden. In alle verkiezingsprogramma’s staan huizenhoge ambities . Woningcorporaties in de regio Haaglanden vinden het noodzakelijk dat die ambities worden waargemaakt en in hoog tempo nieuwe, betaalbare woningen worden bijgebouwd. Op de juiste plek en klaar voor de toekomst. Zij slaan de handen ineen om gezamenlijk 2.000 conceptwoningen in te kopen. Dat doen zij in de Bouwstroom Haaglanden.

Sneller en meer huizen bouwen

Woningcorporaties ontwikkelen hun woningen vaak nog op traditionele manieren en ieder voor zich. Vanwege de woningnood en de beperkte bestedingscapaciteit is verandering nodig. In de Bouwstroom kopen woningcorporaties gezamenlijk bestaande conceptwoningen in. Een concept is een herhaalbare oplossing en conceptwoningen zijn dan ook woningen die meerdere keren worden gebouwd, maar dan op verschillende plekken in de regio. De woningen worden vaak (deels) ‘gebouwd’ in een fabriek. Maar standaardisatie betekent zeker niet dat deze woningen er allemaal hetzelfde uitzien. Per locatie worden de woningen met een aan de plek aangepaste eigen identiteit en verschijningsvorm geplaatst. “Iedereen die we beelden tonen van hoe zo’n woongebouw eruit kan zien is positief verrast over de kwaliteit en uitstraling.” aldus Lucas de Boer, bestuurlijk trekker van de Bouwstroom Haaglanden. “Deze manier van bouwen is ook qua ruimtelijke kwaliteit meer dan gelijkwaardig aan traditioneel gebouwde woningen.”

Meer huishoudens blijmaken met een nieuw, betaalbaar thuis

Door gezamenlijk conceptwoningen in te kopen en te bouwen kunnen er meer woningen worden gerealiseerd voor hetzelfde geld en kunnen dus meer huishoudens blij worden gemaakt met een nieuw thuis. De deelnemende woningcorporaties willen gezamenlijk 2.000 conceptwoningen realiseren in de periode tot 2028. Het gaat om verschillende woningtypes, zoals appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers.

Steun van gemeenten

Het bouwen van woningen heeft een hoge prioriteit in de regio Haaglanden. De Bouwstroom levert een belangrijke bijdrage om de woningbouw te versnellen. De gemeenten zijn blij met dit initiatief van de corporaties.

Samenwerkingsovereenkomst

Woningcorporaties staan allemaal voor dezelfde uitdaging: meer en sneller betaalbare woningen bouwen die klaar zijn voor de toekomst. De woningcorporaties in Haaglanden bundelen daarom hun krachten en willen een samenwerkingsovereenkomst aangaan met twee marktpartijen. Hiertoe organiseren zij een aanbesteding. De aanbesteding is aangekondigd via de LinkedIn-pagina van Bouwstroom Haaglanden. Daar is ook een doorverwijzing te vinden naar het platform waar geïnteresseerden alle informatie kunnen downloaden. Alle informatie lezen over de aanbesteding en inschrijven kan hier.

Meer lezen over Bouwstroom Haaglanden?

Dat kan op de website van Sociale Verhuurders Haaglanden.