We gingen samen met onze ketenpartner ERA Contour letterlijk ‘achter de voordeur’ bij bewoners van de Vierkant-flat aan de Lozerlaan. Niet om iets te regelen, maar om 1,5 jaar vóór de geplande verduurzaming alvast kennis te maken.
Het doel van het gesprek is vooral om kennis te maken met de bewoners en te horen wat er speelt en leeft. Hoe wonen ze? Wat is er nodig, zowel in de woning als in het woongebouw, om gezond ouder te worden? Deze informatie nemen we mee om een goed plan te maken voor de verduurzaming.
Van start met vertrouwen en betrokkenheid
We willen niet pas met bewoners praten als de plannen al vaststaan. We vinden het belangrijk om bewoners vanaf het begin te betrekken. Daarom zijn we nu, ruim van tevoren, gestart met deze gesprekken.
Zo krijgen we een goed beeld van wie er wonen, wat zij belangrijk vinden en wat er nodig is. Dat geeft ons de kans om plannen te maken die aansluiten op het dagelijks leven in de flat.
Buurtontwikkeling Lozerlaan
Op de Lozerlaan werken we aan buurtontwikkeling. Naast het verduurzamen van de woningen, onderzoeken we – samen met bewoners en partners – hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze bewoners hier nu en in de toekomst gezond, gelukkig en ouder kunnen worden.
Guus Fenaij, Programmamanager Buurtontwikkeling van Haag Wonen, vertelt: “We bouwen aan een sterke buurtgemeenschap en kijken naar een andere invulling van de plint en hoe we de buitenruimte gezonder en aantrekkelijker kunnen maken. Dit alles begint met het opbouwen van vertrouwen en relaties. Daarom zijn we in de eerste flat, 1,5 jaar voor de verduurzaming, kennis gaan maken met alle bewoners.”
Verhalen van achter de voordeur
Ernie Dalu, Sociaal Projectleider bij Haag Wonen, vertelt hierover: “Deze gesprekken waren écht waardevol. We kregen een inkijkje in het dagelijks leven van bewoners. De gesprekken waren afwisselend. Soms vrolijk, soms verdrietig. We spraken mensen die ziek zijn of waren, maar ook bewoners die elke dag genieten van het uitzicht en het contact met hun buren. Sommige gesprekken waren zelfs verrassend—van een spirituele uitwisseling tot een spontane goocheltruc. Wat vooral opviel, is hoeveel buren voor elkaar doen. Ze kijken naar elkaar om, helpen elkaar en doen boodschappen voor elkaar. De ontmoetingsruimte beneden speelt daarin een belangrijke rol: die brengt mensen samen. Juist daarom vonden bewoners het zo fijn dat we bij hen thuis langskwamen. Ze voelden zich gehoord en waardeerden de persoonlijke aandacht enorm.”
Samenwerken voor het beste resultaat
We deden dit met collega’s van allerlei afdelingen. Van huismeesters tot beleidsadviseurs, van communicatiemedewerkers tot buurtontwikkelaars. Zo konden collega’s ook vanuit hun eigen expertise meekijken. Ook haakten onze partners van ERA Contour, Haagse Hogeschool, el KANTOOR, Daal Warries Architecten, Nationaal Programma Zuidwest en Scriptie Werkplaats aan.
Michel Ouwens, directeur Bestaande Bouw bij ERA Contour, vertelt: “Dit is precies waar we voor staan: bouwen met ons hoofd én vanuit ons hart. Natuurlijk draait verduurzamen om isolatie en techniek, maar het gaat pas echt werken als het bijdraagt aan een fijne, hechte buurt. Juist deze gesprekken geven ons inzicht in wat écht belangrijk is voor bewoners. Door nu al achter de voordeur te zijn, zorgen we straks samen voor een renovatie waar mensen zich goed bij voelen. Dat is de kracht van samen bouwen!”
Volgende stappen: Samen verder bouwen
Alle input die we hebben opgehaald, nemen we mee in het opstellen van de plannen voor de flat. We koppelen de resultaten terug aan de bewoners. En we blijven in gesprek. Want alleen samen maken we van deze flat een fijne plek voor nu én later.