‘Struikrovers’ redden planten en geven ze een tweede leven
Wie kent hem niet? De iconische ronde woontoren Witte Anna, pal naast het centraal station van Den Haag. De toren telt maar liefst 26 verdiepingen met (onder andere) 166 huurwoningen van Haag Wonen. Haag Wonen is deze maand gestart met de voorbereidingen voor het verbeteren en verduurzamen van de woningen. Bewoners wonen hier straks in een toekomstbestendig en energiezuinig huis. Ook aan het groen is gedacht: om ervoor te zorgen dat de planten rondom het gebouw de verbouwing overleven, namen zogenaamde ‘struikrovers’ de planten mee voor een tweede leven.
De struikrovers namen een gratis plant mee naar huis voor hun eigen balkon of tuin. Er was een geweldige opkomst van (buurt)bewoners die een plant kwamen ophalen. Al deze planten krijgen zo een nieuw leven. Hoe mooi is dat? Bewoners konden deze dag ook rekenen op een kop koffie van een speciale koffiekar, terwijl ze met elkaar bijpraatten en al hun vragen stelden over de aankomende renovatie van Witte Anna.
Struikroven
Elk jaar gaan er veel planten en struiken in woonwijken verloren, als gevolg van sloop/nieuwbouw- of renovatieprojecten. Struikroven is een initiatief waarin bewoners, woningcorporaties, projectontwikkelaars en gemeenten zich inzetten om het bestaande groen uit voor- en achtertuinen te redden en zo een nieuw leven te geven.
Witte Anna in de steigers: vernieuwen en verduurzamen
Haag Wonen neemt, samen met partner Dura Vermeer en andere samenwerkingspartners, Witte Anna grondig onder handen. Het gebouw wordt klaargemaakt om aangesloten te worden op het warmtenet, ofwel stadsverwarming. Bewoners hebben straks geen cv-ketel meer nodig. De woningen worden ook volledig gasloos gemaakt. Alle oude badkamers, keukens en toiletten worden vervangen en installaties en ventilatie vernieuwd. Ook de kozijnen worden vernieuwd en het dak van de laagbouw wordt geïsoleerd. Natuurlijk wordt ook de gevel onder handen genomen voor een frisse uitstraling van het gebouw.
Energiezuinig voor een betere toekomst
Projectleider vastgoed bij Haag Wonen Stephan Grootswagers: “Bewoners kunnen na de verbouwing rekenen op een duurzame woning die goed geïsoleerd, energiezuinig en comfortabel is. De woning voelt straks prettig en behaaglijk aan. Dat maakt het ook mogelijk om, afhankelijk van het eigen energieverbruik, te besparen op de energierekening. Met aansluiting op het warmtenet en de mogelijkheid om gasloos te koken, zijn bewoners klaar voor de toekomst. Én dragen we bij aan de energietransitie. Zo bouwen we samen aan onze mooie stad Den Haag.”
Samen met bewoners
Stefan Post, beheerconsulent bij Haag Wonen: “Met een heel team staan we klaar voor onze bewoners. Samen kijken we hoe we overlast kunnen beperken en rekening kunnen houden met de persoonlijke situatie van bewoners. We zijn ongeveer 4 weken bezig met werkzaamheden in de woning. Gedurende deze periode kunnen bewoners naar een volledig ingerichte logeerwoning in de buurt. Het is natuurlijk niet niks als je woning verbouwd wordt. Dat snappen wij heel goed. Daarom vinden we het belangrijk om bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij de verbouwing van hun woning en ze goed te begeleiden.”
Over Haag Wonen
Haag Wonen is een puur Haagse woningcorporatie die staat voor goed wonen in Den Haag voor mensen met een bescheiden inkomen. Haag Wonen verhuurt ruim 21.000 sociale huurwoningen. Zo’n 1 op de 10 mensen in Den Haag woont in een woning van Haag Wonen. Als partner in de stad bouwt Haag Wonen samen met bewoners en samenwerkingspartners aan een mooie stad waarin iedereen mee kan doen. En waar een huis ook echt een thuis kan zijn. Haag Wonen zet zich in om versneld woningen te verduurzamen en extra sociale woningen te bouwen. Zodat meer woningzoekenden geholpen worden aan een betaalbaar, energiezuinig en comfortabel thuis. Haag Wonen streeft daarbij naar een inclusieve stad, waarin je portemonnee niet bepaalt in welke buurt je woont.