Direct naar de content

15 december 2022

Nieuw dak en zonnepanelen voor 129 bewoners in Vrederust

Bobbi het vogeltje

129 huurders van Haag Wonen aan de Drapeniersgaarde zitten er weer extra warm bij. Haag Wonen plaatste op 129 eengezinswoningen in de wijk Vrederust een nieuw, beter geïsoleerd dak én zonnepanelen. Daardoor zijn de woningen nu veel duurzamer. In de winter blijft de warmte beter binnen en in de zomer warmt de woning minder snel op. Dat scheelt in de stookkosten en het dak kan er de komende 40 tot 50 jaar weer tegen. Bewoner Gera: “Het verschil is al te merken!”

Zonnepanelen goed voor 90% elektriciteit

Bewoners konden zelf kiezen of ze zonnepanelen wilden of niet. Beheerconsulent van Haag Wonen Guus Frenaij: “Alle woningen waren hiervoor geschikt, dus we zijn heel blij dat bijna alle bewoners van de optie gebruik gemaakt hebben. De woningen zijn nu veel comfortabeler en een stuk energiezuiniger. Bewoners geven aan een duidelijk verschil te merken met hoe het hiervoor was. Door de isolatie blijft het lekker warm in huis. En de zonnepanelen zorgen voor 90% van de elektriciteit: dat scheelt enorm op de energierekening.”

Bewoner Gera: “Het verschil is al te merken”

Gera Nieland woont sinds 1999 aan de Drapeniersgaarde: “Wij wonen hier met ontzettend veel plezier, in een mooi huis met een tuintje. Ik ben enorm blij met de verduurzaming van ons huis. Er is een heel dik pakket aan isolatie op het dak gekomen. We merken al verschil met hoe het binnen aanvoelt. En het is natuurlijk ook goed voor het milieu: we moeten af van de fossiele brandstoffen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een deel van de oplossing is.”

Gera Nieland en Guus Frenaij

Extra snel verduurzamen

Haag Wonen vindt het belangrijk dat iedereen prettig en comfortabel kan wonen. Juist nu de energieprijzen zo hoog zijn. Veel van onze woningen zijn al goed geïsoleerd en verduurzaamd. De woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn, pakken we zo snel mogelijk aan. We kijken ook meteen naar extra mogelijkheden om te verduurzamen, zoals met zonnepanelen. Dat doen we in heel Den Haag, van Zuidwest tot de Schilderswijk en van Scheveningen tot Mariahoeve.

Goed voor het klimaat

Haag Wonen denkt bij renovaties niet alleen aan mensen, maar ook aan het klimaat. Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven, maar ook voor meer neerslag. Guus: “Op de daken van 32 uitbouwen plaatsten we groendaken. Een groendak houdt regenwater vast en zorgt voor minder overlast voor het riool. En niet onbelangrijk: een groendak met kleine vetplantjes ziet er ook heel mooi uit. Veel bewoners kijken hier vanuit hun slaapkamerraam direct op uit en hebben nu een veel groener uitzicht. Hoe mooi is dat?”