Bewoners Haagse Hendrik in Spoorwijk kleuren hun buurt groen

Woensdag 25 mei vierden bewoners officieel de oplevering van de Haagse Hendrik: sinds begin dit jaar een gloednieuw, duurzaam en groen stukje buurt in de Haagse Spoorwijk. Een mooie gelegenheid om je nieuwe buren beter te leren kennen. En de winnaar van de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd werd bekendgemaakt. Deze wedstrijd werd dit voorjaar georganiseerd om bewoners uit te dagen hun eigen tuin groen in te richten. Zo maken bewoners, Klimaatkrachtig Delfland, ROC Mondriaan, hovenier T&G en Haag Wonen samen Den Haag nog mooier.

Galina en Kamal waren de gelukkige winnaars: “Wat een verrassing, we hadden echt niet verwacht dat we zouden winnen!”


Galina samen met haar dochter in hun winnende tuin

De 154 nieuwbouwwoningen van de Haagse Hendrik zijn niet alleen van binnen duurzaam, ook aan de buitenkant zijn ze extra groen, met groene schuurdaken, groene schuttingen en een spectaculaire verticale tuin vol met planten en kruiden aan de gevel. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Het is ook goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan. Het heeft positieve effecten op de buurt en het woonplezier van bewoners. Hoe mooi is dat? Om de nieuwe bewoners te inspireren en te helpen hun eigen tuin groen in te richten, organiseerde Haag Wonen dit voorjaar samen met partners Klimaatkrachtig Delfland, hovenier T&G en ROC Mondriaan de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd.

Bewoners met veel enthousiasme aan de slag met hun eigen tuin

Van de 80 bewoners met een tuin, deden maar liefst 64 bewoners mee aan de tuinwedstrijd. Deze deelnemers konden een complete tuininrichting winnen van een professionele hovenier. Via een loting kwam de winnaar uit de bus. Deze bewoners kregen een prachtig ingerichte tuin, die als voorbeeldtuin diende voor alle deelnemers. Zij zijn de afgelopen maanden hard aan de slag gegaan met hun tuin.

De mooiste, meest originele én klimaatadaptieve tuin

Die inspanning werd vandaag beloond. De jury, bestaande uit Mohamed Baba (bestuursvoorzitter van Haag Wonen), Manita Koop (Hoogheemraad van Hoogheemraadschap Delfland), George van Lit (hovenier T&G) en Erik Zegwaard (ROC Mondriaan), maakte op het opleverfeest de winnaar bekend. De jury was onder de indruk van de creativiteit en inzet van alle deelnemers: “Wat een resultaat! De tuinen van de deelnemers liggen er prachtig en groen bij. Wat een mooie bijdrage hebben de bewoners zelf geleverd aan het verfraaien en verduurzamen van hun tuin en buurt. We zijn erg trots om te zien dat bewoners zo betrokken zijn en er echt iets bijzonders van maken. Een inspirerend voorbeeld voor andere woongebouwen en buurten in Den Haag! Het was erg moeilijk om de knoop door te hakken, maar één tuin sprong net uit boven de rest als mooiste, meest originele en klimaatadaptieve tuin: de tuin van Galina en Kamal.”

20220525_143325_resizedc.jpg
De jury kiest een winnaar uit de inzendingen

“Wat een verrassing dat we hebben gewonnen!”

De gelukkige winnaar Galina: “Wat een verrassing, ik had echt niet verwacht dat we zouden winnen. Ik ben heel blij. Ik heb samen met mijn man en mijn dochtertje aan de tuin gewerkt. Het gras hebben we zelf gezaaid. Ons doel is om uiteindelijk een bonsaituintje te creëren. Mijn man werkt als chefkok, dus we hebben ook veel kruiden, druiven, aardbeien en tomaten. En natuurlijk bloemen. Om het ’s avonds ook gezellig te maken, hebben we sfeerverlichting. Het was erg leuk om in de tuin bezig te zijn en we zijn nog niet klaar. We zitten vaak buiten, lekker koffie te drinken of te barbecueën."

Over de Haagse Hendrik

Het nieuwbouwproject Haagse Hendrik bestaat uit 154 sociale huurwoningen: eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en appartementen. De sleutels zijn rond de jaarwisseling uitgereikt aan de nieuwe bewoners. Een deel van hen is nieuwe en oude bewoner tegelijk. Zij woonden al op deze plek in de woningen die plaatsmaakten voor de nieuwe, energiezuinige woningen zonder aardgasgebruik. De Haagse Hendrik is een verwijzing naar de beroemde architect Hendrik Berlage. Een eerbetoon aan de iconische architect en aan de karakteristieke woningen in Berlagestijl die er voorheen stonden. De nieuwe betaalbare woningen zijn een moderne vertaling daarvan. De oude gevelsteen is, mede op verzoek van de Bewonersorganisatie Spoorwijk (BOS), bewaard gebleven en opgenomen in de gevel van het nieuwe gebouw. Daarnaast prijkt een nieuwe gevelsteen in dezelfde karakteristieke Haagse Schoolstijl. Deze werd vandaag onthuld op het feest.

20220525_143620_resizedx.jpgMohamed Baba onthult de nieuwe gevelsteen