Direct naar de content

Haagse Hendrik: 154 nieuwe energiezuinige woningen

Bobbi het vogeltje

Haagse Hendrik: waar eerder 141 verouderde woningen stonden, staan nu 154 nieuwe woningen in de Haagse Spoorwijk. Betaalbaar, gasloos, groen en energiezuinig. En mét een historische knipoog naar architect Hendrik Berlage. Sinds begin 2022 zijn alle woningen klaar en verhuurd. Onze stad Den Haag is met Haagse Hendrik nóg mooier geworden.

Waar ligt Haagse Hendrik?  

De woningen van Haagse Hendrik staan in de Jonathanstraat, de Schimmelweg, de Van Meursstraat en de Doctor Schaepmanstraat. De buurt ligt op de grens van Den Haag en Rijswijk in het gezellige Spoorwijk/Laak. Het is maar een klein stukje lopen naar station Moerwijk en de winkelstraat Gouverneurlaan.  

Wat hebben we gedaan? 

De oude woningen waren niet meer van deze tijd. Wooncomfort en isolatie lieten bijvoorbeeld te wensen over. Het was onmogelijk om deze woningen klaar te maken voor de toekomst. Daarom besloten we de woningen te vervangen door nieuwe. Op dezelfde plek bouwden we maar liefst 154 nieuwe en betaalbare sociale huurwoningen met energielabel A+++.  

Het project bestaat uit een mooie mix van eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en appartementen. Alle woningen hebben zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp. Het appartementencomplex heeft twee grote fietsbergingen en ruimte voor scootmobielen.  

Alle woningen zijn sociale huurwoningen. Een grote groep woningzoekenden komt dus in aanmerking voor een betaalbare en energiezuinige nieuwbouwwoning. En dat is in tijden van forse inflatie, hoge energieprijzen en stijgende levenskosten heel welkom voor Haagse woningzoekenden met een bescheiden inkomen.  

Gloednieuwe woning in een vertrouwde buurt 

Het is niet niks als je te horen krijgt dat je woning wordt gesloopt. Met bewoners die woonden op de plek waar Haagse Hendrik is gebouwd, maakten we daarom goede afspraken in het sociaal plan. Terugkeren in het nieuwbouwproject? Bewoners konden zelf kiezen. En 31 van hen kozen ervoor om terug te keren naar hun oude, vertrouwde buurt. Maar dan wel in een gloednieuwe woning. Hoe mooi is dat?  

Een knipoog naar Hendrik Berlage 

De oude woningen waren gebouwd in de karakteristieke stijl van Berlage. Daarom kozen we voor een moderne vertaling daarvan. Een knipoog naar Berlage. De splinternieuwe woningen zijn prachtig, duurzaam en groen. En helemaal klaar voor de toekomst. Wij denken dat Hendrik Berlage, als hij nog geleefd had, met een flinke glimlach op zijn e-bike langs Haagse Hendrik had gefietst.  

Een bijzonder en groen project 

Nieuwbouw gaat over meer dan nieuwe woningen bouwen. Het gaat over mensen, verbinding, meedoen en samenwerken. Voor Haagse Hendrik werkten we volop samen om de wijk nog groener te maken. Hoe kan Haagse Hendrik nog groener? Dat vroegen we studenten van het ROC Mondriaan De winnende ideeën zijn uitgevoerd. Alle bergingen hebben nu een groen sedumdak. De schuttingen tussen de woningen zijn prachtig begroeid. En als klap op de vuurpijl schittert op de hoek van het appartementengebouw een groene gevel: een spectaculaire verticale tuin. Een prachtig herkenningspunt in de buurt.   

Toen de woningen klaar waren, startten we nóg een groenproject. Samen met Hoogheemraadschap Delfland, Duurzaam Den Haag en onze hovenier Terrein & Groen. We organiseerden een tuinwedstrijd voor de kersverse bewoners om hun tuin zo groen mogelijk te maken. Bijna alle bewoners met een tuin deden mee! Er liggen nu prachtige tuintjes en de bewoners leerden elkaar meteen beter kennen. 

Mooie stad Den Haag 

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.