Direct naar de content

160 woningen in Leyenburg gerenoveerd en 100% aardgasvrij

Bobbi het vogeltje

Leyenburg is een rustige woonwijk. Haag Wonen verbeterde en verduurzaamde hier 160 woningen aan de Den Helderstraat, Loosduinsekade en Medemblikstraat. Eind 2022 zijn de woningen klaar. Ze zijn flink geïsoleerd, verduurzaamd en 100% aardgasvrij gemaakt. De woningen hebben nu zelfs energielabel A. Onze mooie stad Den Haag wordt hiermee niet alleen een stukje mooier, maar ook weer een stukje duurzamer!

Waar in Den Haag is dit project? 

De Den Helderstraat, Loosduinsekade en Medemblikstraat liggen in de rustige wijk Leyenburg. In Leyenburg vind je het Florence Nightingalepark met kinderboerderij. De wijk grenst ook aan het Zuiderpark, waar je perfect kunt wandelen, sporten of ontspannen. Voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht in winkelcentrum Leyenburg.

Wat hebben we gedaan? 

De woningen waren toe aan een flinke opknapbeurt. Daarom zijn de ze gerenoveerd en verduurzaamd. De woningen zijn volledig geïsoleerd, hebben verbeterde ventilatie en nieuwe ventilatoren. En ook het asbest is veilig verwijderd. Door de verbeteringen gaan de energielabels er flink op vooruit. De woningen hebben nu allemaal energielabel A. En door de isolatie blijft het warm en behaaglijk en is er geen tocht meer. De woningen zijn nu dus een stuk comfortabeler en energiezuiniger. Toch blijven ze betaalbaar. De renovatie heeft namelijk niet geleid tot huurverhoging.   

En natuurlijk kijken we niet alleen naar de binnenkant van de woningen. We hebben ook de portieken helemaal opgefrist, onder andere met een nieuwe entree. En ook de balkonhekken, balkondeuren en delen van de buitenkant van de woningen zijn geschilderd.

100% aardgasvrij 

Extra bijzonder is dat deze woningen zijn aangesloten op het warmtenet van Eneco. De verwarming aanzetten in huis is zo stuk duurzamer. Hiervoor werden de woningen nog verwarmd door een collectief systeem. Nu hebben de bewoners allemaal zelf invloed op en inzicht in hun energieverbruik. Dit kan hen helpen om te besparen op de energierekening.    

En wat helemaal mooi is, is dat bewoners nu ook elektrisch kunnen koken. Hiermee zijn de woningen 100% aardgasvrij! En bij elektrisch koken horen nieuwe pannen. Haag Wonen heeft de bewoners daarom een nieuw kooktoestel en een bijbehorende 4-delige pannenset cadeau gedaan.

Samen met bewoners 

Het is niet niks als je woning verbouwd wordt. Daarom informeerden we iedere bewoner persoonlijk over de plannen en wat dit voor hen betekent. Natuurlijk maakten we ook goede afspraken. Hoe kunnen we de overlast beperken? En zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke situatie? Wij vinden het belangrijk om onze bewoners goed te helpen. Samen zorgen we ervoor dat alles lekker loopt en bewoners zo min mogelijk overlast hebben. 

De bewonerscommissie speelde hierin een belangrijke rol. Zij waren vanaf het begin betrokken bij het plan en gaven ook hun wensen door. Zo konden zij meestemmen over de kleur van de balkonhekken en – deuren. Bewoners gaven daarnaast aan dat zij voor extra veiligheid graag een videofoon in plaats van een intercom wilden, zodat zij kunnen zien wie er voor de deur staat. Een kleine moeite voor ons om daar gehoor aan te geven!

Logeerwoningen, klushulp en een opslagbox  

Bewoners konden tijdens de werkzaamheden aan de buitenkant van hun woning gewoon thuis blijven. Gingen we in hun woning verbouwen? Dan konden zij terecht in een logeerwoning, een compleet ingerichte woning in de buurt. Had iemand iets extra’s nodig? Dan zorgden we voor een passende oplossing. Bewoners die daar behoefte aan hadden, kregen bijvoorbeeld een klushulp om hun woning klaar te maken voor de renovatie. En omdat we ook in de bergingen moesten zijn, was er voor iedere bewoner een opslagbox, zodat spullen veilig konden worden opgeslagen.

Wanneer?  

De werkzaamheden startten in mei 2021. We verwachten eind 2022 klaar te zijn. Dan is elke woning weer zo goed als nieuw!

Ruimte voor vleermuizen 

Haag Wonen denkt bij renovatieprojecten niet alleen aan de bewoners, maar ook aan de natuur. In deze woningen zaten veel vleermuizen in de muren. Maar omdat we de muren gingen isoleren, konden de vleermuizen daar niet blijven. Vleermuizen zijn een Europees beschermde diersoort, dus natuurlijk hebben we daar een oplossing voor bedacht. Na het isoleren, plaatsten we vleermuiskasten in de muren. Zodat ook zij hier weer een fijn thuis hebben.

Mooie stad Den Haag 

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.