Direct naar de content

58 woningen verbeterd en verduurzaamd in hartje Moerwijk 

Bobbi het vogeltje

Op het Erasmusplein, hartje Moerwijk, heeft Haag Wonen 58 woningen vernieuwd. De woningen zijn nu een stuk comfortabeler, duurzamer en energiezuiniger. Alle woningen hebben nu energielabel A of B. Sinds november 2020 zijn deze woningen klaar. Onze mooie stad achter de duinen is hiermee weer een stukje mooier geworden. 

Waar in Den Haag is dit?  

Het Erasmusplein ligt in de Haagse wijk Moerwijk, een wijk met een mix van flatgebouwen en typisch Haagse portiekwoningen. De dagelijkse boodschappen doe je in de Betje Wolffstraat of aan het Heeswijkplein. En op de fiets ben je in een kwartiertje in de Haagse binnenstad.

Wat hebben we gedaan? 

Voor het woongebouw op het Erasmusplein stonden onderhoudswerkzaamheden gepland: de balkons en galerijen zouden onder handen worden genomen. Wij zagen dit als een mooie kans om de woningen ook gelijk te verduurzamen!  

We isoleerden de gevels en het dak en plaatsten dubbelglas. De woningen kregen warmtepompboilers en nieuwe ventilatie. En het is nu ook mogelijk om elektrisch te koken. Daarmee bereidden we de woningen voor op gebruik zonder aardgas. Bewoners kunnen zelf kiezen of zij op gas willen blijven koken of overstappen op elektrisch. In de portieken en op de galerijen plaatsten we daarnaast LED-verlichting en we schilderden de kozijnen en voordeuren.  

De woningen zijn nu een stuk comfortabeler en energiezuiniger. En dat merken ook de bewoners! Door de isolatie blijft het lekker warm binnen en dankzij het dubbelglas is het ook een stuk minder gehorig.

Samen met bewoners 

Het is niet niks als je woning verbouwd wordt. Daarom informeerden we iedere bewoner persoonlijk over de plannen en wat dit voor hen betekent. Natuurlijk maakten we goede afspraken. Hoe kunnen we de overlast beperken? En zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke situatie? Wij vinden het logisch dat we onze bewoners goed helpen. Samen zorgen we ervoor dat alles lekker loopt en bewoners zo min mogelijk overlast hebben. En voor wat hoort wat: ze kregen er een zo goed als nieuwe woning voor terug! 

Logeerwoningen en vakantiehuisjes in Kijkduin 

Het project was al van start gegaan toen corona om de hoek kwam kijken. Eigenlijk hadden bewoners tijdens de werkzaamheden in hun woning kunnen blijven. Toen de eerste lockdown inging kon dat plotseling niet meer. Bewoners moesten toch tijdelijk hun woning verlaten. Dat is natuurlijk niet prettig, maar we hebben het met compleet ingerichte logeerwoningen en vakantiehuisjes in Roompot Kijkduin zo goed mogelijk proberen op te lossen.

Groene smileys 

Een verbouwing in huis geeft altijd gedoe. Dat is vaak even schakelen. Daarom hebben we aan de bewoners smileys uitgedeeld met een groene blije kant en een rode minder blije kant. Had iemand een vraag of was iemand niet tevreden? Dan ging de smiley met de rode kant voor het raam en gingen we langs. Maar eigenlijk zagen we voornamelijk groene smileys hangen. Van nagenoeg álle bewoners, ook diegenen die het in het begin niet zo zagen zitten, hebben we een beoordeling van 8+ gekregen. Kijk, daar doen we het voor!

Ruimte voor vleermuizen 

Haag Wonen denkt bij renovatieprojecten niet alleen aan de bewoners, maar ook aan de natuur. In deze woningen zaten veel vleermuizen in de muren. Maar omdat we de muren gingen isoleren, konden de vleermuizen daar niet blijven. Vleermuizen zijn een Europees beschermde diersoort, dus natuurlijk hebben we daar een oplossing voor bedacht. Na het isoleren, plaatsten we vleermuiskasten in de muren. Zodat ook zij hier weer een fijn thuis hebben.

Mooie stad Den Haag  

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.